Kopplingspedal i bil

Vilken funktion har kopplingen

09 april 2015, 13:41

Kopplingen är den mekaniska delen som överför rotationskraften från motorn till däcken i alla manuella fordon. Kopplingen är den del på bilen som ansluter två eller flera roterande axlar i en manuellt växlad bil. Det är en viktig del av bilens maskineri eftersom att motorn genererar kraft hela tiden och har delar som konstant roterar. För att bilen både ska kunna ändra hastighet och stå helt stilla utan att stänga av motorn måste anslutningen mellan däcken och motorn kunna brytas.

Det finns två huvuddelar till kopplingen: kopplingsplattan och svänghjulet. Om din fot inte pressar ner på kopplingsplattan, så finns det en uppsättning av fjädrar som pressar upp plattan mot svänghjulet.

Detta ansluter motorn till axeln som överför rörelse till däcken, och gör att de båda roterar samtidigt. När din fot pressar ner kopplingsplattan, så pressar en frisättande gaffel ner, som genom en uppsättning av fjädrar och stift, drar bort tryckplattan från kopplingsplattan.

Detta bryter kontakten mellan den roterande motorn och däcken, som betyder att däcken fortsätter rotera av sig själv, inte genom kraften från motorn. Den här designen tillåter dig befriar däcken från motorn så att du kan byta växel, som i sin tur ger förare full kontroll över bilens hastighet.

Är det något fel på kopplingen i din bil eller behöver du byta den? På autobutler.se kan du få offerter på byte av koppling från kvalitetsverkstäder nära dig. Skapa ett uppdrag och få offerter här.

Allt om kopplingen

Få offerter och jämför priser på kopplingsarbete

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 317 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.