Packa bilen säkert inför höstlovet!

22 oktober 2014, 10:00

Höstlovet är runt hörnet och börjar faktiskt redan nästa vecka (V44) i de flesta delarna av landet. Det är många som inte tänker på hur de packar och fyller bilen till bristningsgränsen, köregenskaperna förändras när bilen fylls på med flera hundra kilo extra packning. Var på den säkra sidan och packa bilen rätt.

"En felpackad takbox kan försämra bilens köregenskaper betydligt och kan göra den vinglig. När tyngdpunkten ändras påverkas bromssträckan och därför är det viktigt att hålla extra stort avstånd. En tungt lastad bil behöver också lite högre lufttryck än normalt i däcken. Fyll på lite extra luft och kom ihåg att även kontrollera trycket i reservhjulet. Fel lufttryck kan både orsaka högre bränsleförbrukning, större däckslitage och sämre väghållning", förklarar Mark Trans Country Manager för Autobutler.

Inne i bilen
Bagaget ska placeras in mot baksätet och mot sidorna med det tyngsta bagaget i mitten längst ner i bagageutrymmet. Undvik att packa tunga lösa saker ovanför ryggstödshöjd liksom på hatthyllan eftersom de kan flyga fram. Lägg ner föremål som kan välta och ha så få lösa föremål i bilen som möjligt. Inne i bilen rekommenderas att använda skyddsgaller som vid krock eller hård inbromsning förhindrar att bagaget i bakluckan slungas fram till passagerarutrymmet. En väska som normalt väger 10 kg, väger 400 kg vid en krock i 50 km/tim. I 100 km/tim väger väskan hela 1 600 kg.

Takbox
Maxlasten för en takbox varierar beroende på bil men ligger vanligtvis omkring 75-100 kg. För tung packning i takboxen gör att bilens tyngdpunkt blir för hög och det kan försämra bilens köregenskaper vid t.ex. en tvär inbromsning eller snabb sväng. Bilen blir också vinglig om du lastar takboxen för tungt och därför bör du lägga lättare saker som täcken och kläder där uppe. Säkra även lasten inuti boxen så att den ligger stilla. Tänk på att takboxens maxlast både är bagagets vikt och takboxens vikt tillsammans.

Takräcke
Maxlast för taket står i instruktionsboken. Fördela lasten jämnt och försäkra dig om att den klarar rörelser åt alla håll. Även här ska den tyngsta lasten placeras underst. Använd spännband för att spänna fast lasten ordentligt och se till att band och rep inte hänger löst från taket. Saker som lossar från takräcket utgör en stor fara och kan orsaka förödande skador för medtrafikanterna.

Enligt trafikförordningen är det förarens ansvar att lasten är säkrad och inte utgör någon fara. Går det riktigt illa kan föraren i värsta fall åtalas för t.ex. vårdslöshet i trafik!

Är det något du känner behöver åtgärdas på bilen innan du åker iväg under höstlovet?
Autobutler hjälper dig att hämta offerter och hitta duktiga bilverkstäder till bra priser!

Få offerter från verkstäder nära dig

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 315 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.