Byte av motorolja på bil

Hur ofta ska jag byta motorolja?

28 april 2015, 10:26

Motorolja säkerställer en smidig och effektiv drift av din motor varje gång du startar bilen. Det är därför mycket viktigt att se till att den är i gott skick och full kapabel att göra sitt jobb. Detta är bara möjligt om den regelbundet bytas ut för att garantera kvaliteten på oljan och för att se till att det inte samlats för mycket smuts som kan orsaka problem i motorn.

Det finns olika teorier om hur ofta du ska byta olja men de flesta tillverkare är överens om att det ska göras varje 1 200 mil för personbilar. I bilar med dieselmotor rekommenderas en ännu mer regelbundet byte efter 500 mil eller var 6e månad.

Att inte byta olja regelbundet kan orsaka allvarliga problem i din bil. Olja kan bli utspädd om den inte bytas ut regelbundet och motorn kan börja brytas ner. Om detta händer blir oljan tunnare och ger motorn mindre skydd mot sina egna rörliga delar. Mer friktion skapas som resulterar i onödigt slitage på motordelar som kostar mycket att reparera. Den utspädda oljan kan också äventyra motorns prestanda, öka utsläppen och drastiskt påverka bränsleekonomin.

Din bruksanvisning visar vad som rekommenderas av tillverkaren. Hur ofta du måste byta olja beror på motorns storlek, bränsletyp, ytan på vägarna du kör på och många andra yttre faktorer. Det är omöjligt att byta olja för ofta så det är bäst att göra det så fort du får indikationer på att det är dags.

Allt om olja i bilen

Få offerter och jämför priser på oljebyte

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 322 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.