reservdelar och verktyg

Reservdelar

20 oktober 2013, 12:53

Det vara svårt att ha en åsikt om vilka reservdelar som ska användas till bilen. Måste det vara originaldelar eller kan man använda piratkopior?

Orginaldelar

Det finns två definitioner av reservdelar på den svenska och europeiska marknaden nämligen originaldelar och delar av motsvarade kvalitet. Originaldelar är delar som tillverkats för att monteras i bilen när den produceras eller delar som tillverkats på samma produktionslina. Det innebär att delen antingen kan ha fordonssammansättarens varumärke eller tillverkarens logotyp och i vissa fall bådas. Båda delar är att betrakta som orginaldelar.

Delar av motsvarande kvalitet är delar som antingen produceras efter biltillverkarens specifikation eller genom det som kallas reengineering, dvs. orginaldelen tas isär, mäts, vägs och materialet undersöks. Därefter tillverkas en del med kvalitet motsvarande en orginaldel. Delen måste vara av sådan kvalitet att den inte skadar bilsammansättarens rykte. Både orginaldelar och delar av motsvarande kvalitet distribueras av både de auktoriserade nätverken och av de oberoende verkstadkedjorna. I regel består en bil till 80% av delar som kommer från en extern underleverantör.

Orginaldelar med reservdelstillverkarens logotyp på och delar av motsvarade kvalitet kvalitetsgaranteras genom dokumentation av respektive tillverkare och det åligger bilsammansättaren att bevisa att delen inte uppfyller kraven.

Piratdelar

En piratdel är en del med kopior av logotyper och med en yttre design där produkten saknar förmåga att utföra sitt arbete t.ex. ett oljefilter som i princip saknar innehåll. Piratdelar förekommer inte längre på marknaden.

Få offerter från verkstäder nära dig

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 315 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.