För att ge dig en bättre upplevelse, spar vi information om ditt besök på Autobutler.se. Läs mer

Vår bilblogg

Reservdelar

20 oktober 2013, 12:53

Reservdelar

Det vara svårt att ha en åsikt om vilka reservdelar som ska användas till bilen. Måste det vara originaldelar eller kan man använda piratkopior?

Det finns två definitioner av reservdelar på den svenska och europeiska marknaden nämligen originaldelar och delar av motsvarade kvalitet. Originaldelar är delar som tillverkats för att monteras i bilen när den produceras eller delar som tillverkats på samma produktionslina. Det innebär att delen antingen kan ha fordonssammansättarens varumärke eller tillverkarens logotyp och i vissa fall bådas. Båda delar är att betrakta som orginaldelar.

Få tre gratis offerter på reparation här.

Delar av motsvarande kvalitet är delar som antingen produceras efter biltillverkarens specifikation eller genom det som kallas reengineering, dvs. orginaldelen tas isär, mäts, vägs och materialet undersöks. Därefter tillverkas en del med kvalitet motsvarande en orginaldel. Delen måste vara av sådan kvalitet att den inte skadar bilsammansättarens rykte. Både orginaldelar och delar av motsvarande kvalitet distribueras av både de auktoriserade nätverken och av de oberoende verkstadkedjorna. I regel består en bil till 80% av delar som kommer från en extern underleverantör.

Orginaldelar med reservdelstillverkarens logotyp på och delar av motsvarade kvalitet kvalitetsgaranteras genom dokumentation av respektive tillverkare och det åligger bilsammansättaren att bevisa att delen inte uppfyller kraven.

En piratdel är en del med kopior av logotyper och med en yttre design där produkten saknar förmåga att utföra sitt arbete t.ex. ett oljefilter som i princip saknar innehåll. Piratdelar förekommer inte längre på marknaden.

Få tre oförpliktigande offerter på reparation eller service här.

Få 3 offerter från verkstäder nära dig

MRF Reparationsvillkor
Offerter som är förmedlade via Autobutler skall uppfylla MRFs reparationsvillkor, som bl.a. försäkrar dig att priset inte avviker från det avtalade.
Behöver du hjälp?
Vi är redo, har du frågor om hur man upprättar ett uppdrag, förklara vad som är fel på bilen eller något annat. Skriv till oss eller ring på 08-34 92 90.
Snabbt och enkelt
Slipp besväret med att själv ringa runt och hämta offerter. Hos oss kan du med några få musklick skicka uppdraget till 3 lokala verkstäder och få offerter inom 24 timmar. Om det är brådskande kan vi hjälpa dig ännu snabbare.
Rättvis verkstadsräkning
Autobutler skapar transparens och ger dig överblick så att du försäkrar dig om ett rättvist pris.

Få 3 offerter från verkstäder nära dig

Vi har 212 kvalitetsverkstäder som är redo att hjälpa.

Få offerter nu