Skydda bilen mot sommarvärmen

19 maj 2015, 15:31

Bilägare antar ofta att vintern är den svåraste tiden för bilar och går extra längder för att skydda dem mot kyla, regn och snö. Det många inte förstår är att sommaren också är en kritisk tid. Sverige kan ha stora temperaturskillnader mellan dag och natt. Solskenet och hettan under dagen tillsammans med en drastisk temperatursänkning på natten har en enorm inverkan på ditt fordons välbefinnande. Följande tips hjälper dig tackla sommaren värme.

 1. Parkera inomhus

  Om du har ett garage eller utrymme med tak, ska du inte sluta parkera bilen där bara för att det är sommar. Genom att parkera inomhus eller under tak skyddar du bilen från extrema temperaturer och starkt solljus. Det kan även spara dig en slant på bilförsäkringen om du nämner det för försäkringsbolaget.

 2. Pumpa däcken

  Under sommaren kan vägarna vara extremt varma. Om du inte har rätt lufttryck i däcken kommer de att vara mer mottagliga för punktering vid kontakt med het asfalt. Temperaturskillnaderna mellan dag och natt kan även påverka lufttrycket i däcken. På sommaren är det viktigt att uppmärksamma däcken och vara extremt noa med att pumpa dem regelbundet och gå efter lufttrycket som anges i bruksanvisningen.

 3. Parkera i skuggan

  Tänk på att parkera bilen i skugga så ofta som möjligt. Det kommer att ha en betydlig inverkan på bilen och du slipper investera tid och pengar.

 4. Tänk på gummit

  Alla bildelar med en hög gummihalt löper risk för att skadas av temperaturförändringar under sommarmånaderna. Gummi expanderar i värme och drar ihop sig när det är kallt. Den konstanta förändringen kan orsaka sprickor i motorremmar som leder till att bilen stannar. Det finns inte mycket du kan göra för att förhindra att detta händer men se till att ta bilen till en verkstad om du hör något ovanligt gnisslande från motorn eftersom att detta kan vara en indikator på en skadad rem.

 5. Kolla vätskenivån

  Alla vätskor i bilen kan börja avdunsta under sommarvärmen. Var extra noga med att hålla en stabil nivå på alla vätskor i bilen såsom kylarvätska, bromsvätska, motorolja och spolarvätska.

 6. Täck insidan

  Om du inte kan parkera under ett träd, en parkeringsplats med tak eller i ett garage medan solen är stark, kan bilens insida utsättas för starkt solljus och värme. Solskydd på rutorna är ett utmärkt sätt att skydda bilen mot solljus och värme. Dessa är ofta vikbara, lätta och enkla att förvara så att de inte tar upp mycket plats under förvaring.

 7. Tonade rutor

  Om du dagligen måste parkera bilen utomhus i solen, kan det vara värt att investera i tonade rutor. Tonade rutor hjälper dig skydda bilens insida från solljus utan att påverka din synlighet.

 8. Vax

  Om du tar bilen genom en biltvätt kan vax hjälpa till att skydda lacken mot solen. Detta är ett relativt kostnadsfritt sätt att se till att lacken inte bleknar.

Även om vi mestadels fokuserar på att skydda bilen mot vinterkylan, glömmer vi ofta att sommarmånaderna kan ha en stor inverkan på bilen. Förhoppningsvis kan ovanstående tips hjälpa dig skydda bilen i sommar.

Allt om service och relaterade ämnen

Få offerter från verkstäder nära dig

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

 • Få offerter från verkstäder nära dig
 • Spara upp till 60%*
 • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 315 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.