Varför är det viktigt att serva bilen?

02 september 2015, 09:00

Det första du ska tänka på innan en service är att det inte är samma sak som en besiktning. Bara för att bilen nyligen var på besiktning så betyder det inte att servicen inte behövs.

En besiktning testar helt enkelt bara ifall bilen är tillräckligt säker för att köras på vägen. Den kommer inte att flagga eventuella problem eller säga till dig om det finns delar i bilen som snart måste bytas ut. Besiktningen lyfter vanligtvis bara fram problem när de måste fixas. Servicen hjälper dig se felet innan det uppstår vilket ger dig tid att tänka fundera ut hur du bäst går till väga med problemet.

Även om det kostar att serva bilen så kan det faktiskt spara dig pengar i det långa loppet. Oservade bilar tenderar att ha en mycket högre bränsleförbrukning. Även mindre problem som oljebyte kan faktiskt ha en stor inverkan på hur mycket bensin som används vid körning. Servicen kommer att hitta detaljerna vilket gör bilen effektivare och förhoppningsvis sparar dig en massa onödiga bränslekostnader.

Många ser på service som en onödig tjänst eftersom att många av uppgifterna såsom: motoroljans nivå, däcktrycket och spolarvätska, enkelt kan kollas hemma utan att behöva kosta mycket. Även om detta är sant så finns det också många delar av en bilservice som inte kan göras hemma och kräver både kompetens och verktyg som bara en mekaniker har.

Moderna bilar kan vara extremt komplicerade och outbildade mekaniker vet inte allt. Att försöka serva bilen själv kan resultera i att du orsakar skador på motorn som både kan vara farliga och dyrt att åtgärda.

Service är avgörande för säkerhet i bilen och dess passagerare. Den kommer att se fel innan de uppstår. Om en viktig del i motorn bryter ned medan du kör 110 km/h på motorvägen så kan det vara oerhört farligt. Servicen kommer troligtvis att plocka upp detta i förtid.

Slutligen får du ingen försäkring utan service. Om något händer och det visar sig att bilen inte varit på service så kommer försäkringsbolaget troligtvis inte att betala ut någonting.

Allt om service och relaterade ämnen

Få offerter och jämför priser på service

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 315 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.