Tankning med bensin

7 sätt att spara bränsle

18 september 2019, 10:33

Får du en chock varje gång du tankar bilen? När priset på diesel och bensin ökar finns det faktiskt flera tricks för att hålla nere bränsleförbrukningen - som både skonar miljön och din plånbok. Här är Autobutlers 7 konkreta tips som minskar bränsleförbrukningen med upp till 20 procent och hjälper dig spara tusenlappar per år.

1. Kör kortast sträcka

Det låter kanske självklart men de många av oss förknippar inte felkörning med bränsleekonomi. Om resan blir längre än förväntat så kommer du oundvikligen använda mer bränsle.

Om du är en person som ständigt kör fel så kan det vara värt att investera i en GPS eller aktivt använda mobiltelefonens navigationsapp – det kan spara dig mycket pengar i längden. Gäller körningen bara ett kortare ärende så kanske du ska fundera på om bilen ens behövs.

2. Lätta på lasten

Är verkligen alla de där tunga prylarna som legat i bakluckan i flera månader verkligen nödvändiga? Om inte, är det kanske det är dags att lätta på lasten. Mer vikt kräver nämligen mer bränsle. Om bilen är fylld med en massa onödiga saker som väger mycket så blir bilen tyngre och då ökar bränsleförbrukningen drastiskt. Ta exempelvis bort takboxen om den inte används för att minska luftmotståndet och rensa bilen från bråte så kommer din bil att dra lite mindre.

3. Pumpa däcken

Nästan hälften av dagens bilar använder däck med för lågt tryck. Finns det inte tillräckligt med luft i däcken så ökar bilens motstånd mot vägen och bränsleförbrukningen går upp. Det är värt att snabbt stanna vid närmaste bensinstation och justera lufttrycket i däcken. Rätt lufttryck hittar du i din bils instruktionsbok.

4. Stäng fönster och luftkonditionering

Tänk på hur du kyler ner bilen. Om fönstren är öppna medan luftkonditioneringen är på så använder bilen mer bränsle. En studie fann att vissa modeller använder 25 % mer bränsle när AC:n var påslagen. Detta har självklart en inverkan på bränsleekonomin och är en viktig detalj att tänka på. Däremot är det bara lönsamt att köra med nedvevade rutor upp till 80 km/h.

5. Smart och snål körstil

Genom att justera körtekniken kan du kraftigt påverka bränsleförbrukningen. Enkla saker som att backa in bilen på parkeringsplatser räddar dig från att belasta motorn när den är kall och ska backas ut.

Tänka på att gasa jämnt, bromsa lättare eller utnyttja motorbromsning. Har du en manuell växellåda ska du växla upp fort, köra på högre växlar och hoppa över vissa växlar. Planera din körning och titta långt fram i trafiken för att undvika bromskörning och stoppkörning.

Kom igåg att hålla rätt hastighet. Som exempel ökar bränsleförbrukningen med 0,5 till 1,0 dl per mil för varje 10 km/h högre hastighet över 70–75 km/h du kör, enligt Transportstyrelsen.

6. Stäng av bilen när den inte används

Är du en sån som låter bilen stå på tomgång i onödan när du väntar på en vän eller bara ska springa in och hämta något hemma? Det är en vana som kostar dig onödiga kronor samtidigt som det har negativ inverkan på miljön.

7. Regelbunden service

Även rätt underhåll av din bil kan sänka dina bränslekostnader. Följ serviceboken och få service utförd enligt biltillverkarens föreskrifter så ökar chansen att din bil drar mindre soppa samtidigt som du förhindrar onödiga reparationer. Utför service regelbundet och byt filter samt oljor efter rekommendationerna. En del bilägare och mekaniker byter motorolja och filter oftare än intervallen säger - då kan exempelvis en basservice vara ett bra komplement.

Dessa tips kan nästan alla verka små men tillsammans gör de en enorm skillnad på bränsleförbrukningen och hur mycket du årligen lägger på bensin och bränsle. En viktigt förutsättning är att din bil fungerar som den ska. Osäker?

Få offerter på felsökning eller service via Autobutler och spara upp till 60%* på verkstadsräkningen.

Allt om service och relaterade ämnen


*De angivna priserna och besparingarna baseras på verkstädernas egna individuella priser, från verkstäder registrerade på autobutler.se, som erbjuder den aktuella tjänsten. De angivna priserna och besparingarna baseras på en genomsnittlig beräkning av offerter för tjänsten i fråga, inom en radie av 50 km, på uppdrag med minst 4 offerter under en 12-månadersperiod. Den genomsnittliga besparingen beräknas som skillnaden mellan den billigaste och den dyraste offerten för varje uppdrag på den aktuella tjänsten. Genomsnittspriset beräknas på alla offerter inhämtade på uppdrag på den aktuella tjänsten. Ditt individuella pris och besparingar kan variera beroende på bilmärke, modell, årsmodell och var i landet du vill få jobbet utfört.

Få offerter från verkstäder nära dig

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.