Mekaniker ger bilnycklar

Vad kan jag förvänta mig vid en service?

07 maj 2015, 09:39

Om det är första gången du tar bilen på service så kan det bli klurigt. Mekaniker använder ofta termer som låter förvirrande utan förkunskap. Även om du har tagit bilen på service innan så är det alltid bra att friska upp minnet inför nästa besök så att du vet vad som händer.

Hur skiljer sig service från besiktning?

Besiktning är en fullständig inspektion av bilen. Verkstaden kan inte någon gång under processen ta isär delar eller komponenter. Det är bara ett test som ser till att bilen är säker på vägarna. service är däremot en mycket mer noggrann titt på bilen. Verkstäder får ta isär alla delar som är nödvändiga för att till exempel komma åt motorn och har därför en bättre uppfattning om bilens skick än under en besiktningen.

Vad gör de med bilen på service?

Service är i grunden en noggrann kontroll av alla arbetande delar i bilen. Mekanikern tittar både på in- och utsidan av bilen för att se till så att allt går som det ska. De kommer att titta på delar som kan slitas ut och kan i så fall varna i god tid. De kommer också oftast utföra ett oljebyte och byta oljefilter i motorn. Om du fortfarande är osäker på vad som görs under en service så kan du fråga mekanikern när bilen lämnas in.

Hur lång tid brukar en service ta?

Det är viktigt att veta ungefär hur länge bilen kommer att vara på service. Servicens längd beror på vilka fel på bilen som upptäcks. Om allt går som det ska borde bilen vara klar inom 3 timmar. Hittas större fel så tar det oftast längre tid. Mekanikern kan exempelvis bli tvungen att öppna upp stora delar av motorrummet eller behöva vänta på nya delar. Verkstaden kommer i så fall att informera dig om tidsramen och processen innan den utförs.

Få offerter och jämför priser på service

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.