Växelspak

Lokalisera problem med kopplingen

Kopplingen är en av bilens delar som nästan alltid tar stryk, vilket betyder att de kan slitas ut eller skadas på många sätt. Om du misstänker problem med kopplingen så kan du enkelt ta reda på om detta stämmer. Om du utför följande fyrs steg utan att höra konstiga ljud så kan du vara ganska säker på att kopplingen inte är problemet.

1. Slå på motorn, se till att handbromsen är i och ställ bilen i friläge.

2. Med motorn på men utan att trycka ner gaspedalen eller kopplingspedalen ska du nu lyssna efter ett ljud som låter som ett lågt morrande. Om du hör ett morrande buller så har du förmodligen problem med kopplingen och borde kolla upp detta med en verkstad.

3. Utan att ställa bilen i växel trycker du ner kopplingspedalen halvvägs samtidigt som du lyssnar efter eventuella oljud. Om du inte hör något, gå vidare till nästa steg. Om du hör ett gnälligt gnisslande när du trycker ner pedalen så har du problem med kopplingen.

4. Tryck ner kopplingen hela vägen. Återigen, lyssna efter ovanliga ljud från bilen. Om du hör ett gnisslande ljud så är kopplingen förmodligen sliten och borde kollas upp.

Om du inte hör något ljud under någon av dessa tester så har du förmodligen inte några problem med kopplingen. Om du är orolig över bilens prestanda så är det bäst att ta den till en professionell verkstad. Om du vid något tillfälle under körning känner att kopplingen fastnar, rycker eller beter sig konstigt så är det möjligt att den är helt utsliten och behöver bytas ut.

Hur mycket kostar ett kopplingsbyte?

Att kopplingen måste bytas eller repareras kan bero på flera olika saker, vilket gör det svårt att uppskatta ett pris. Men det kan vara smart att jämföra flera olika verkstäder innan man bestämmer sig för vilket mekaniker som ska utföra jobbet - det kan nämligen avgöra sluträkningen med flera tusenlappar. Vi har nämligen sett att bilägare som jämför priser på kopplingsbyte och kopplingsuppdrag kan potentiellt spara 26 procent i snitt - vilket motsvarar ca. 3 001 kronor.

På Autobutler får du skräddarsydda offerter från olika verkstäder som enkelt går att jämföra. Prova själv!

Få offerter och jämför priser på kopplingsarbete

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.