Året runt däck eller vinterdäck – vad ska jag välja?

15 oktober 2021, 12:18

För de flesta svenska bilister är det en självklarhet att byta till vinterdäck på hösten och till sommardäck runt påsk. Men slipper jag byta däck två gånger om året om jag väljer året runt däck?

I det här inlägget kan du läsa allt du behöver veta om året runt däck (Allrounddäck). Få mer information om deras egenskaper, fördelar och nackdelar.

Vad kännetecknar året runt däck?

Året runt däck (Allrounddäck) är däck som kombinerar egenskaperna hos både sommar- och vinterdäck och som därför ligger mitt emellan sommar- och vinterdäck när det gäller hårdhet och mönsterdjup.

Det betyder att du bara behöver en uppsättning däck och därför inte behöver byta från sommar- till vinterdäck när vintern närmar sig.

M+S-märket

Precis som vinterdäck är året runt-däck märkta med M+S (Mud + Snow), vilket gör dem lämpliga för vinterkörning. M+S-märkningen innebär också att året runt-däcken följer samma monteringsregler som gäller för vinterdäck. Därför får året runt-däck endast monteras tillsammans med andra M+S-märkta däck.

Få offerter på din bilreparation
Jämför offerter på: Nya däck med/utan fälgar, däckbyte eller hjulbyte.


Året runt däck har mycket – men inte allt

Under de senaste 10–20 åren har året runt däcken (Allrounddäcken) utvecklats mycket och det finns flera bra alternativ att välja bland. Det är dock viktigt att understryka att när man framställer ett däck som är lämpligt för körning i alla väder får du ett däck som kan lite av varje.

Uttrycket ”året runt däck” eller “allrounddäck” kan därför skapa en falsk känsla av säkerhet, eftersom året runt däck inte är optimala för all körning. På sommaren har de längre bromssträcka på vått underlag än sommardäck, och på snöiga och isiga vägar har de också längre bromssträcka än vinterdäck.

Om du inte kör i kritiska vädersituationer som ställer höga krav på däcken kan året runt däck vara ett bra alternativ till vinterdäck. Men om du är beroende av att köra i alla väder under vintern bör du ändå välja vinterdäck.

Var medveten om reglerna i andra länder

I södra Sverige har vi en mild och blöt vinter, och även om vinterdäck är de bästa däcken för vinterkörning finns det inget krav på att välja vinterdäck framför året runt däck.

Men om du ska åka längre norrut där vintern är strängare, eller till skidorter i söder, bör du vara medveten om att året runt däck inte nödvändigtvis uppfyller kraven på vinterdäck.

I vissa länder är det också lagstadgat att köra med vinterdäck under vinterhalvåret. Därför bör du alltid byta ut året runt däcken mot vinterdäck om du åker utomlands på vintern.

Få offerter på din bilreparation
Jämför offerter på: Nya däck med/utan fälgar, däckbyte eller hjulbyte.


För- och nackdelar med året runt däck

Fördelar med året runt däck

Det är lätt att tro att man sparar pengar genom att välja året runt däck istället för att byta till en helt ny uppsättning däck. Men i själva verket tar kostnaderna ut varandra: När du byter till vinterdäck sliter du inte ut dina sommardäck och vice versa. Kostnaden bör därför inte vara en faktor när du väljer året runt däck.

Det finns dock många andra fördelar med året runt däck. Året runt däck är i regel lämpliga för sommarkörning och för körning på vintervägar som regelbundet saltas och plogas. Därför kan många bilister dra nytta av att välja dem som ett alternativ till sommar- och vinterdäck.

Dessutom slipper du besväret med att boka ett verkstadsbesök och kan spara lite pengar genom att inte behöva byta däck två gånger om året. Du slipper också stå där överraskad med dina sommardäck på och ha glömt byta till vinterdäck när den första snön faller.

Nackdelar med året runt däck

Oavsett hur bra de är har året runt däck inte samma egenskaper som sommar- och vinterdäck. De styr inte lika bra i vått väglag som sommardäck och de är inte lämpliga för alla vinterförhållanden.

Det är inte heller säkert att du kan använda dina året runt däck i vinterväglag i andra länder. Du måste alltså fortfarande byta till vinterdäck om du kör utomlands på vintern.

Få offerter på däck, hjul- & däckbyte
Jämför offerter på: Nya däck med/utan fälgar, däckbyte eller hjulbyte.


Få en offert på däck och hjulbyte

Funderar du på att byta till året runt däck eller är det dags att byta till vinterdäck? Oavsett vilket däckbyte du behöver hittar du den bästa offerten hos Autobutler.

Med Autobutler kan du få offerter på allt från hjulbyte och däckbyte till bromsreparation från verkstäder nära dig. Du kan jämföra offerter och recensioner för att hitta den bästa offerten för just dig. Följ våra andra nöjda kunders rekommendationer och hitta den bästa lösningen för dig och din bil.

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 271 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.