För att ge dig en bättre upplevelse, spar vi information om ditt besök på Autobutler.se. Läs mer

Vår bilblogg

  • Startsidan
  • Vår bilblogg

Sverige sista landet i Europa med förbud mot användning av handhållna telefoner i bilen

Den 1 februari 2018 hakar Sverige äntligen på vågen att förbjuda handhållna telefoner i bilen. Alla övriga länder i Europa har sedan länge regler mot detta och straffen skärps regelbundet.

Men fram tills nu har det varit tillåtet här i Sverige, så länge det ”inte äventyrar trafiksäkerheten”, en lite vag formulering. Det är dock slut med det nu, från den 1 februari är det inte längre tillåtet.

Vårt grannland Danmark har länge haft förbudet, vilket är bra att veta om du ibland kör över bron. Med sin slogan ”Kör bil när du kör bil” sammanfattar de att du både ska släppa telefonen, låta bli att sminka dig och inte sköta barnens iPad i baksätet, när du kör bil. Läs mer här.

Ingen användning av elektronik alls i Tyskland

I oktober förra året skärptes reglerna i Tyskland rejält när det gäller användning av elektronik. Därför är det inte längre tillåtet att använda elektronisk utrustning under körning – det gäller även om fordonet står stilla. Motorn måste stängas av helt (alltså inte bara via motorns stop-start-funktion) innan du kan använda telefonen, iPad, GPS, smarta klockor etc.

Förutom att skärpa reglerna har tyskarna också höjt straffen. Böterna har stigit och du kan nu också få en månads körförbud i Tyskland om du till exempel använder elektronik under körning samtidigt som du är en fara för omgivningen.

Autobutler.dk verkstadsportal - 3 offerter på din bilreparation

Få 3 offerter från verkstäder nära dig

MRF Reparationsvillkor
Offerter som är förmedlade via Autobutler.se skall uppfylla MRFs reparationsvillkor, som bl.a. försäkrar dig att priset inte avviker från det avtalade.
Behöver du hjälp?
Vi är redo, har du frågor om hur man upprättar ett uppdrag, förklara vad som är fel på bilen eller något annat. Skriv till oss eller ring på 08-34 92 90.
Snabbt och enkelt
Slipp besväret med att själv ringa runt och hämta offerter. Hos oss kan du med några få musklick skicka uppdraget till 3 lokala verkstäder och få offerter inom 48 timmar. Om det är brådskande kan vi hjälpa dig ännu snabbare.
Rättvis verkstadsräkning
Autobutler skapar transparens och ger dig överblick så att du försäkrar dig om ett rättvist pris.

Få 3 offerter från verkstäder nära dig

Vi har 212 kvalitetsverkstäder som är redo att hjälpa.

Få offerter nu