Sverige sista landet i Europa med förbud mot användning av handhållna telefoner i bilen

11 januari 2018, 08:07

Den 1 februari 2018 hakar Sverige äntligen på vågen att förbjuda handhållna telefoner i bilen. Alla övriga länder i Europa har sedan länge regler mot detta och straffen skärps regelbundet.

Men fram tills nu har det varit tillåtet här i Sverige, så länge det ”inte äventyrar trafiksäkerheten”, en lite vag formulering. Det är dock slut med det nu, från den 1 februari är det inte längre tillåtet.

Vårt grannland Danmark har länge haft förbudet, vilket är bra att veta om du ibland kör över bron. Med sin slogan ”Kör bil när du kör bil” sammanfattar de att du både ska släppa telefonen, låta bli att sminka dig och inte sköta barnens iPad i baksätet, när du kör bil. Läs mer här.

Ingen användning av elektronik alls i Tyskland

I oktober förra året skärptes reglerna i Tyskland rejält när det gäller användning av elektronik. Därför är det inte längre tillåtet att använda elektronisk utrustning under körning – det gäller även om fordonet står stilla. Motorn måste stängas av helt (alltså inte bara via motorns stop-start-funktion) innan du kan använda telefonen, iPad, GPS, smarta klockor etc.

Förutom att skärpa reglerna har tyskarna också höjt straffen. Böterna har stigit och du kan nu också få en månads körförbud i Tyskland om du till exempel använder elektronik under körning samtidigt som du är en fara för omgivningen.

Få offerter från verkstäder nära dig

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.