Bil på verkstad efter besiktning

Inte godkänd vid bilbesiktningen – hur blir det med ombesiktning?

07 maj 2020, 14:32

Om du inte har fått bilen testad innan du tar den till besiktningen finns det en risk för att den blir underkänd. Det är irriterande om bilen blir underkänd.

Det är extra irriterande om bilen blir underkänd på grund av något man själv hade kunnat kontrollera. Då lär du inte låta det hända igen!

Det är frustrerande men inte världens undergång. Om bilen blir underkänd på besiktningen, får du en tidsfrist, normalt en månad, (se datum i besiktningsprotokollet) för att få de saker som behövs göras gjorda innan du tar in bilen för en ombesiktning och efterkontroll.

Besiktningsprotokollet är till god hjälp

När bilen har blivit underkänd på besiktningstestet förklarar besiktningsrapporten, eller det så kallade protokollet, exakt vilka reparationer som krävs för att den skall kunna godkännas vid vid efterkontrollen besiktning. Detta innebär att allt du behöver göra är att välja en verkstad som kan åtgärda felen och helt enkelt förklara för dem vad som behöver göras. På så sätt försäkrar du dig om att bilen går igenom besiktningen när mekanikern har ordnat de nödvändiga sakerna, som alltså anges i besiktningsrapporten.

Rapporten gör det också enkelt för dig att förklara, oavsett vilken verkstad du väljer, vad det är som är fel med bilen – även om du själv inte har riktigt klart för dig vad problemet är.

Förbered bilen

Om du väljer att låta verkstaden köra bilen till besiktningen åt dig kostar det lite mer, men de kommer definitivt att se till att den är i ordning så att den inte behöver bli ombesiktigad.

Om du är osäker på att verkstadens pris är rimligt, kan du välja att få offerter för besiktningstest. Du väljer helt enkelt det bästa erbjudandet och får bilen klar och ombesiktigad innan tidsfristen löper ut - ta hjälp av en förbesiktning!

När bilen blir ombesiktigad är det bara de saker som den blev underkänd på som kontrolleras. Dvs. du får en delbesiktning, så verkstaden måste verkligen ha åtgärdat de saker som stod angivna i besiktningsrapporten ordentligt.

Ombesiktningen kostar ofta mindre än själva besiktningen. Men om din bil också blir underkänd med krav på ombesiktningen måste den på efterkontroll igen, vilket kräver att du betalar en gång till. Godkänns inte bilen efter två månader från första besiktningsdatum så behöver bilen gå igenom en fullständig kontrollbesiktning.

Se till att besiktningstesta i tid

Det är förbjudet att köra bilen om den har några punkter som är ej godkända och fått krav på efterkontroll - mer än till verkstad och besiktningshall.

Några mindre allvarliga fel kan resultera i att bilen bilen för underkänt utan krav på efterkontroll. Då måste du åtgärda felen på bilen så snart som möjligt och den får inte användas mer än vad som är nödvändigt för att få felen fixade.

Allt om besiktning

Få offerter och jämför priser på efterkontroll

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 318 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.