Spara i genomsnitt 35%* på bilservice

21 oktober 2021, 14:53

Alla bilar behöver service – oavsett om bilen är ny eller gammal. Men vad ingår i en bilservice och hur ofta ska bilen lämnas in på service?

I det här inlägget får du veta mer om bilservice och allt vad det innebär. Du får också veta hur du ser till att få det bästa priset för din nästa bilservice.

Vad är en bilservice?

En bilservice är en grundlig kontroll av bilens alla rörliga delar och funktioner. Servicen ser till att bilen är säker att köra så att du inte riskerar att den går sönder när du kör. Under en bilservice kan förbrukningsmaterial bytas ut. Om bilmekanikern upptäcker defekta delar kan dessa också bytas ut.

Få offerter på bilservice
Jämför offert på: Bilservice enligt serviceboken - Spara i genomsnitt 36%*


Vad består en bilservice av?

Vad som ingår i en bilservice beror på vilken typ av service du har beställt och delas ofta in i tre kategorier: oljeservice, liten service och stor service.

En stor service omfattar alla delar i en oljeservice och en liten service. Nedan kan du se vad som ingår i en stor service. Här kan du läsa mer om oljeservice och liten service.

Så går en stor service till

Vid en stor service är det viktigt att kontrollera alla punkter som anges i bilens servicebok. På så sätt säkerställer du att bilens garanti gäller.

När du bokar en service genom Autobutler är du garanterad en service enligt föreskrifterna. Det ger dig en stämpel i serviceboken, vilket bevarar din bilgaranti.

Nedan finns en lista över de punkter som gås igenom vid en stor service.

Få offerter på bilservice
Jämför offert på: Bilservice enligt serviceboken - Spara i genomsnitt 36%*


Bilens kupé

Hela bilens kupé kontrolleras för att se till att all invändig utrustning fungerar. Detta omfattar kupéns belysning, säten, dörrar, lås och handbroms. De in-och utvändiga backspeglarna kontrolleras också för att säkerställa att de kan justeras korrekt.

Lyktor och lampor

Bilens utvändiga lampor – strålkastare, bakljus, blinkers och alla andra utvändiga lampor – kontrolleras, liksom varningsblinkers, bromsljus och baklyktor. Om din bil har dimljus kontrolleras även de.

Fönster och vindrutetorkare

Bilmekanikern kontrollerar bilens vindruta och bakruta för att se om det finns stenskott eller andra skador. Bilens vindrutetorkare och spolarsystem kontrolleras också för att se till att de är funktionsdugliga.

Förbrukningsmaterial

Under en stor service byter bilmekanikern olja och oljefilter på bilen. Dessutom kontrolleras bromsvätska och kylarvätska. Kylarvätskan måste fyllas på eller bytas ut beroende på dess ålder och frostbeständighet.

Spolarvätskan kan också kontrolleras. Påfyllning av spolarvätska är dock inte en viktig del av servicen, eftersom du ofta fyller på spolarvätska själv när det behövs.

Få offerter på bilservice
Jämför offert på: Bilservice enligt serviceboken - Spara i genomsnitt 36%*


Bromsar

I en stor service ingår också en kontroll av bilens bromsar. Detta innebär att däcken tas bort så att bromsskivorna och bromsbeläggen kan kontrolleras. Bromsarna demonteras, rengörs och smörjs. När du bokar service via Autobutler får du också garanterat besked om dina bromsskivor eller bromsbelägg behöver bytas ut före nästa service.

Hjul, däck och fälgar

Vid en stor service kontrolleras bilens fjädringssystem och bärarmar och hjulen kontrolleras för att se till att de har ett korrekt mönsterdjup. Bilmekanikern kontrollerar också fjädringen.

Fälgarna gås igenom för skador som kan påverka körupplevelsen, och alla däck kontrolleras för synliga skador, t.ex. sprickor eller revor. Däckens mönsterdjup och tryck kontrolleras också.

Elektriska installationer och instrument

Vid en stor service kontrollerar bilmekanikern alla viktiga elektriska installationer i bilen. Detta inkluderar startmotorn, generatorn och batteriet. Batteriet kontrolleras för skador och läckage, och bilens kablar kontrolleras för brott, märken och andra skador.

Bilens elektriska instrument – inklusive varvräknare, hastighetsmätare och kilometerräknare – testas också. Kontrollen av bilens elektriska instrument omfattar även alla mätare och varningslampor samt bilens signalhorn.

Få offerter på bilservice
Jämför offert på: Bilservice enligt serviceboken - Spara i genomsnitt 36%*


Motor

Alla motorkomponenter och rörliga delar inspekteras, testas och kontrolleras noggrant. Under genomgången av motorn kontrolleras bilens kylare, kylarvätskeslangar, växellåda och bakaxel, bränsle- och luftfilter, extra drivremmar, tändstift, bränsleledningar och avgassystem.

Samtidigt kontrolleras fjädringssystemet, kullagren och stötdämparen samt drivaxelns leder och hylsor. I sällsynta fall justeras även bilens ventiler, och kamremmen byts ut.

Provkörning

När bilmekanikern har gått igenom alla punkter i servicen provkör hon eller han bilen. Bilen testas för att se till att den går som den ska på vägen och att prestandan är som den ska.

Hur ofta måste bilen servas?

Som tidigare nämnts måste alla bilar servas oavsett ålder. Det vanligaste serviceintervallet är någonstans mellan 10 000 och 30 000 km. Intervallet kan dock variera mellan 5 000 och 50 000 km.

Om du kör mindre än det angivna körintervallet träder ett årsintervall i kraft. Det årliga intervallet gäller varje eller vartannat år.

Få offerter på bilservice
Jämför offert på: Bilservice enligt serviceboken - Spara i genomsnitt 36%*


Hur lång tid tar en service?

En stor service tar vanligtvis cirka 3 timmar. Om bilmekanikern hittar något som måste repareras eller bytas ut kan servicen ta längre tid. När du bokar en service via Autobutler garanterar vi att du blir kontaktad innan bilmekanikern påbörjar en reparation eller ett byte. På så sätt undviker du dyra överraskningar när du hämtar bilen på verkstaden.

Tre timmar är lång tid att vara utan sin bil i vardagen. När du bokar service genom autobutler.se har du därför möjlighet att inkludera lånebil i offerten. På så sätt kan du fortfarande utföra vardagliga sysslor medan din bil är på service.

Hur mycket kostar en service?

Priset för en stor service varierar från verkstad till verkstad. Det beror också på bilens märke och modell och om bilmekanikern under servicen hittar slitna eller defekta delar som måste repareras eller bytas ut. Därför lönar det sig att jämföra offerter från olika verkstäder. Det kan Autobutler hjälpa dig med och du sparar upp till 60%*

På Autobutler.se kan du få offerter på bilservice från kvalitetsverkstäder nära dig. Du kan jämföra priserna på bilservice och se till att du – precis som våra andra nöjda kunder – får exakt den offert som passar dig bäst. Samtidigt kan du läsa andra kunders omdömen om verkstäderna, så att du vet att du får bästa möjliga service. Du kan också enkelt välja exakt den verkstad vars läge passar dig bäst, så att du enkelt kan hämta din bil när servicen är klar.

Få offerter på bilservice
Jämför offert på: Bilservice enligt serviceboken - Spara i genomsnitt 36%**De angivna priserna och besparingarna baseras på verkstädernas egna individuella priser, från verkstäder registrerade på autobutler.se, som erbjuder den aktuella tjänsten. De angivna priserna och besparingarna baseras på en genomsnittlig beräkning av offerter för tjänsten i fråga, inom en radie av 50 km, på uppdrag med minst 4 offerter under en 12-månadersperiod. Den genomsnittliga besparingen beräknas som skillnaden mellan den billigaste och den dyraste offerten för varje uppdrag på den aktuella tjänsten. Genomsnittspriset beräknas på alla offerter inhämtade på uppdrag på den aktuella tjänsten. Ditt individuella pris och besparingar kan variera beroende på bilmärke, modell, årsmodell och var i landet du vill få jobbet utfört.

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.