Specialområden för en mekaniker

28 juli 2015, 10:08

När du väl är en fullt certifierad bilmekaniker kan du börja tänka på om du vill specialisera dig inom ett visst område. Denna specialisering kan leda till en mer fokuserad strategi för bilreparationer, minska antalet olika typer av jobb som utförs dagligen och leder dig mot expertis inom ett område. Nedanför listas några av de vanligaste inriktningarna, en bra start om du är osäker på vilket område som passar dig bäst.

Karosseri

För vissa människor är bilens yttre viktigare än allt annat. För dessa individer är bilen mycket mer än bara ett fordon som tar dem från A till B. Denna typ av kund kommer sannolikt att spendera en förmögenhet på att köpa en bil som ser bra ut och betala ännu mer för att hålla den i samma skick. Verkstäder som specialiserar sig på billackering kan tjäna en förmögenhet på bara dessa typer av uppdrag, speciellt om de är duktiga på sitt jobb. Är du konstnärlig så kan specialiteter som att luftborsta och unika typer av lackering vara till stor fördel. Karosspecialister tillbringar även mycket tid med att reparera skador, bucklor och repor. Slipa över repor och hamra ut bucklor kan bli en del av din vardag. Samtidigt kan måla bokstäver på sidan av kommersiella fordon och ersätta dörr- eller sidopaneler ha samma negative effekt.

Glasreparation

En av bilens vanligaste problem är stenskott och sprickor i fönsterrutor. Det är vanligt att stenar flyger upp från vägen och träffar vindrutan och det krävs inte mycket kraft för att skada glaset. Det finns därför en rimlig mängd jobb med att ersätta fönster och vindrutor på bilar. Jobbet kräver inte mycket specialutbildning. Du behöver inte bara bekant med det inre arbetet i t.ex. en förbränningsmotor för att förstå hur man byter ett fönster eller vindruta. I stället är det bara att ta en kort kurs och sedan är du fullt kvalificerad inom området. Inriktningen inkluderar även uppgraderingar av fönster och vindrutor för bilister som inte är nöjda med sina egna. Att sälja och installera tonade rutor är ett exempel.

Elektronik

Om du är mer intresserad av de elektriska delarna än mekaniska kan detta vara en specialisering för dig. Bilar blir allt mer tekniska eftersom fler och fler av deras operativsystem förlitar sig på komplicerad elektronik. Det innebär att efterfrågan på autoelektriker är extremt hög och fortsätter att öka. Du behöver inte vara fullt kvalificerad elektriker för att börja arbeta inom området, men måste ta i alla fall en kurs för att få de lämpliga kvalifikationerna. Du måste även kunna tänka logiskt och ha en god praktisk problemlösningsförmåga.

Mobil mekaniker

Det är inte alla som har tillräckligt med tid eller vill köra bilen till en verkstad. För de flesta gäller det bara att få bilen reparerad. På så sätt kan det vara en fördel att vara en mobil mekaniker Om bilen plötsligt inte vill starta kan den mobila mekanikern komma till hands eftersom att alternativet är bogsering till närmaste verkstad. Därför är de flesta som kör för väghjälp även mekaniker eftersom att de kan åtgärda enkla problem på plats. Som mobil mekaniker kan du vara egenföretagare och spara alla pengar som krävs för att öppna en verkstad eftersom att mindre utrustning krävs. Däremot finns det en gräns för antal olika service och reparationer du kan utföra hemma hos bilägaren.

… men det finns mer

Dessa exempel är inte alla området och specialiteter en mekaniker kan fokusera på, det finns fler. Men det är de största områdena och som är i störst behov. Du kan inte specialisera dig på allt så det kan vara en bra idé att välja ett eller ett fåtal områden som passar din personlighet bäst. Det är naturligtvis ingen som säger att du måste specialisera dig inom något visst område. Det kan vara mycket mer spännande att göra många olika saker och hela tiden stöta på nya utmaningar.

Information om bilverkstäder

Få offerter från verkstäder nära dig

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 315 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.