Sliten och skadad kamrem

Vad får kamremmen att slitas ut snabbare?

27 april 2015, 12:41

En kamrem är otroligt oförutsägbara så det är svårt att veta när de slits ut eller brister. Däremot finns det några saker som får dem att slitas ut snabbare:

1. Temperaturskillnader

Kamremmen är tillverkad av gummi. Gummi sträcket ut sig när det blir varmt och drar ihop sig när det kyls ner igen. Extrem värma eller kyla kan ge små sprickor på utsidan av remmen. Detta kan leda till att kamremmen måste bytas ut tidigare. Ett tips är att hålla bilen inomhus över nätter för att minimera temperaturskillnader.

2. Oljeläckage

Olja kan störa kamremmen. Det kan komma in mellan bältets tänder och kan få bältet att glida och även lossna helt. Om du märker ett oljeläckage från motorn är det bäst att ta tag i det direkt och slippa en olycka med kamremmen.

3. Vattenläckor

Vattenläckor har samma effekt på kamremmen som oljeläckor. Det kan förvärras ännu mer ifall vattnet är blandat med frostskyddsmedel. Om du märker att bilen läcker vatten från en ovanlig plats så är det bäst att låta en mekaniker titta på det.

4. Torra klimat

Bilar som vanligtvis körs i länder med torra klimat måste ofta byta ut sina kamremmar efter en kortare tid. Den torra luften sliter gummit snabbare och få den att eventuellt spricka. Om du regelbundet kör i torra klimat så måste du ha det kontrollerat oftare än efter 13 000 mil.

5. Äldre bälten

Bälten som är monterade på äldre fordon har kantiga, trapetsformade tänder. Nyare bälten har böjda tänder som är mer förlåtande och slits inte ut lika snabbt. Om du kan välja mellan vilket bälte som ska på bilen, ska du alltid välja böjda bälten som håller mycket längre.

6. Köra bilen sällan

Kamremmen kan bli stel om fordonet inte körs väldigt ofta och slits. Bilar som sällan körs måste ofta byta sin kamrem efter kortare tid än fordon som körs dagligen.

Allt om kamremmen

Få offerter och jämför priser på Kamrem / Kamkedja

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 315 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.