Kamrem i motor

När ska kamremmen bytas?

30 juni 2021, 14:54

Det är svårt att avgöra om något är fel på kamremmen baserat på missljud från den. Det är väldigt svårt att ge generaliserade svar kring hållbarheten på en kamrem, då hållbarheten varierar från bilmärke till bilmärke och från modell till modell men även för årsmodell till årsmodell. Kostnaden för en ny kamrem med montering blir mycket lägre än kostnaden för att reparera en skadad motor om remmen släpper.

Spara pengar på kamremsbyte

Med Autobutler.se sparar du i genomsnitt 33%* eller 3 365 kr* på kamremsbyte. Jämför offerter från verkstäder nära dig och hitta den bästa verkstaden till det bästa priset.

Viktig fakta om kamremmen

På vissa bilar kan man enkelt komma åt kamremmen, då kan man passa på att inspektera den (med motorn avstängd). Det bästa sättet att kontrollera kamremmens tillstånd är att titta på den med en kraftig ficklampa. Genom att öppna motorhuven och ta bort locket som skyddar bältet, bör du kunna göra en visuell bedömning och se ifall ett byte behövs. En indikation på att remmen måste bytas ut är slitage på utsidan av den. Ännu klarare indikativ på att kamremmen måste bytas ut är om du ser tunna fläckar eller sprickor i det syntetiska gummit.

Kamremmar slutar inte gradvis fungera över tid. Det är en så viktig del av bilens motor att det inte spelar någon roll om remmen släpper helt eller några av dess tänder lossnar, resultatet blir detsamma: bilen kommer inte att fungera förrän remmen ersätts. Det räcker med att ett par tänder åker av från kamremmen för att den inte ska kunna gripa tag i huvudet på kam- och vevaxeln ordentligt. Sker detta så har du en motor som har skurit och behöver antingen renovera hela motorn eller byta ut motorn.

För att undvika att din kamrem släpper oväntat är det bäst att få den utbytt regelbundet. Enligt din biltillverkares rekommendationer, om du inte vet vad rekommendationen är för din bil så är du välkommen att kontakta vår kundtjänst som kan hjälpa dig. Ska du ta bilen på en lång resa är det en bra idé att låta en mekaniker titta på kamremmen innan du kör iväg.

Hur mycket kostar det att byta kamrem?

Priserna på kamremsbyte kan variera beroende på bilmodell och verkstad, därför är det svårt att säga vad det kostar. Men däremot kan det finnas massor av pengar att spara. Vi har sett att man i genomsnitt sparar 33 procent i genomsnitt genom att jämföra priser på kamremsbyte på Autobutler, vilket motsvarar 3 176 kronor. Skapa ett uppdrag på kamremsbyte och få skräddarsydda offerter här.

Allt om kamremmen

Få offerter och jämför priser på Kamrem / Kamkedja

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.