Vad gör du om dörrtätningen bryter ner eller lossnar?

21 september 2015, 11:58

Allt eftersom att bilen blir äldre, tappar gummitätningarna runt dörren sitt fäste och sin effektivitet. De kan lossna av sig själv och lämna ett utrymme mellan dörrkarmen och gummitätningen.

Dålig tätning är mer irriterande än farligt och därför hamnar det ofta sist på listan över saker som måste göras. Om dörrarna inte täts på rätt sätt kan varm och kall luft komma in i bilen. Ljud och buller från utsidan gör dessutom mycket väsen vilket gör insidan av bilen förlorar mycket av sin bekvämlighet.

Fixa tätningen hemma

Det behöver inte vara dyrt att fixa tätningen hemifrån men är ofta en process som irriterar bilägare. Som en snabb fix försöker folk ofta limma tätningen på plats eftersom att de antar att de var limmade i första hand och är anledningen till att de släpper. Detta är inte sant. På en ny bil hålls tätningen enkelt på plats med tryck. Problemet med gummi är att det är känsligt för temperaturskillnader och utvidgas/dras ihop när det blir varmare och kallare. Detta innebär att formen ändras ganska ofta och avviker från hur de är tänkt att se ut.

Varför släpper tätningen?

När gummit svalnar och kryper så släpper det oftast i hörnen. Gummi och metall kan inte enkelt limmas ihop. Oavsett hur mycket lim du använder kommer dörrkarmen aldrig att hålla fästet med hjälp av lim.

Så fixar du tätningen

Lösningen är faktiskt väldigt enkelt. Du måste dra ut tätningen till sin ursprungliga storlek så att den passar tillbaka på ramen igen. Även om du kan köpa spolarvätska på de flesta bensinstationer så är det bra att alltid tänka på och ha i bilen.

  • Det enklaste sättet att göra detta på är att först se var tätningen är fäst i dörren (du kan behöva ta bort ett plastskydd från undersidan av dörrkarmen för att hitta sömmen).
  • Du måste skära rakt igenom denna söm med antigen en Stanley kniv eller en kraftig sax.
  • När förseglingen har skurits kan du enkelt trycka tillbaka den på plats och dra ut i alla hörn.
  • Du kommer att behöva en extra bit dörrtätning (kan köpas i butik eller hämtas från närmaste skrot).
  • Ta en bit av tätningen som är ca 2 cm längre än utrymmet mellan tätningen du skar.

Du kommer att märke hur det räcker med tryck för att hålla fast tätningen i några år, utan att något lim behövs.

Få offerter från verkstäder nära dig

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 318 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.