Här är vinterns bästa biltillbehör

11 januari 2018, 10:19

Det finns en oändlig mängd tillbehör till din bil, men vad är det som är extra bra att ha i bilen i vinter?

Vi har frågat våra mekaniker om vilket tillbehör de själva har skaffat, och vad de rekommenderar till andra bilägare. Nedanstående tillbehör kan kanske inspirera dig till vad som ska ligga under granen till din bil:

Top 10-tillbehör

1. Isskrapa

Nummer ett på mekanikernas lista. När du skrapar bort is från bilen ska du tänka på att ta bort all is i det område som kan nås av vindrutetorkarna. Annars kommer gummit på torkarna att slitas ut snabbt.

2. Avisningsspray

Du kan köpa en spray som gör det lättare att skrapa bort isen, och det kan spara in några minuters arbete på en hårt frusen ruta.

3. Silikonstift till bilens gummilister

Alla som har varit med om att inte kunna öppna dörren eftersom den frusit fast i gummilisten, inser behovet av att undvika den situationen. Ett enkelt silikonstift som man smörjer på bilens gummilister kan rädda dig från en fastfrusen situation.

4. Vindrutepresenning

Om det ofta är is och snö där du bor, så kan en presenning (eller filt) på vindrutan rädda dig från att behöva använda isskrapan. Det är inte absolut nödvändigt, men det är ändå ett praktiskt tillbehör om du inte har ett garage eller annan inomhusparkering.

5. Skyffel

Om du måste köra i snö, ska det inte mycket till för att bilen ska fastna. Varje år måste tusentals människor ringa efter hjälp. Ofta behöver man bara skyffla 3–4 gånger innan ett hjul får fäste.

6. Vinterdäck

Egentligen inget tillbehör, eftersom alla mekaniker som standard väljer att byta till vinterdäck. Men eftersom det erfarenhetsmässigt är 20–30 procent som kör med sommardäck på vintern, är det värt att nämna vinterdäck, vilket är en viktig investering i trafiksäkerheten. Alternativet är att köra med sommardäck, och det tycker vi uppriktigt sagt är skrämmande när vi nu vet hur dåliga den typen av däck är på en isig eller snötäckt väg.

7. Lampor med extra ljus

De flesta av de fabriksmonterade lamporna som sitter i bilar är halogenlampor. De är billiga att producera och håller länge men ger inte lika mycket ljus som t.ex. Xenon eller LED.

Du kan få strålkastare som lyser upp med mer än dubbelt så mycket ljus. Det ökar trafiksäkerheten. De bästa lamporna lyser också 30 procent längre än standardlampor och gör det möjligt att se hinder ännu tidigare. Enda nackdelen är att livslängden för den typen av lampor är kortare än för de billiga halogenlamporna.

8. Bagagebox till dragkroken

Du kan lätt fördubbla ditt bagageutrymme med en förvaringsbox som placeras direkt på bilens dragkrok. Du kan få över 400 liter extra utrymme, fast med begränsad vikt. Plötsligt får du plats med alla julklappar och alla extra kläder för skidsemestern. Fördelen med att montera en bagagebox på dragkroken är att det inte drabbar bilens vindmotstånd som en takbox gör. Du kan med andra ord köra nästan lika långt per liter som vanligt.

9. Nya batterier

Mekanikerna vet att det är batteriet som är felet i de flesta av de bilar som kommer till verkstaden med bärgningsbil. Precis som du, gillar inte heller mekanikerna att möta ett kallt och dött batteri på morgonen. Därför väljer de att byta till ett nytt eller nästan nytt batteri före den kalla vintertiden.

10. Låsspray

Om du har den typ av bil som bara kan öppnas med nyckel så kan du hamna i en frusen situation. Tyvärr händer det dagligen att bilägare inte kan öppna sin bil för att låset är fruset. Situationen kan lätt undvikas om du ser till att smörja det kontinuerligt med lite låsspray.

Vilken utrustning bör du undvika?

De flesta tillbehör till bilen är ofarliga, men hos Autobutler anser vi att bilägare i större utsträckning bör vara medvetna om de biltillbehör som kan vara skadliga för trafiksäkerheten. Till exempel:

Doftgran

En doftgran kan skymma sikten och innehåller ofta en massa kemikalier som i värsta fall kan orsaka allergier. Om du vill att det ska lukta gott kan du eventuellt rengöra bilen – eller köpa en speciell, allergivänlig doft till din luftkonditionering.

Tärningar eller mjukisdjur på backspegeln

Det kan se gulligt ut, men ett par stora tärningar skymmer sikten, ofta i fotgängarhöjd.

Hemmagjord avisningsvätska

Alltför många bilar kommer in på verkstaden med skador i lacken eller vindrutan för att de har använt hemmagjord avisningsvätska. Det är ofta på grund av alkohol, men kan också vara saltblandningar som fastnar i lacken. Istället bör du köpa en färdig blandning som är anpassad till känsliga bilar, eller nöja dig med den vanliga isskrapan.

Få offerter från verkstäder nära dig

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 317 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.