För att ge dig en bättre upplevelse, spar vi information om ditt besök på Autobutler.se. Läs mer

Farligt med bländande sol

22 januari 2014, 12:47

Farligt med bländande sol

På vintern står solen lågt på himlen och bländar förare på eftermiddagarna. Rena rutor, ett par solglasögon och välfungerande lampor så att du klart och tydligt kan se mötande trafik och de kan se dig, är några av råden från verkstadsportalen autobutler.se.

Trots kyla och snö kan det vara läge att plocka fram solglasögonen. På vintern är det norra halvklotet vänt bort från solen och därför står solen betydligt lägre på himlen än den gör på sommaren. Det betyder att solen skiner nästan rakt framifrån och på molnfria dagar kan förare som kör mot solen blir bländade. I motljus kan även små mängder smuts skapa en ogenomtränglig hinna som gör att det blir väldigt svårt att orientera sig. Har man inte fri sikt kan det vara svårt att se hur halt det är och om det är frost eller is på vägarna.

Kontrollera lamporna
På vintern påverkas vi även av fukt, vatten, grenar och smuts som virvlar upp på bilen och kan försämra och störa förarens sikt.
”Som bilist bör man vara extra uppmärksam i korsningar, rondeller, vid trafikljus och på sträckor med mötande trafik. Förutom att sänka farten ska man kontrollera att lamporna lyser som de ska och är korrekt inställda så att du är säker på att mötande trafik kan se dig ordentligt", säger autobutler.se’s marknadschef Giovanni Fucá.

5 råd till att köra säkert i motljus
1. Kontrollera lamporna så att du är säker på att mötande trafik kan se dig.
2. Fyll på gott om spolarvätska och ha gärna en reservflaska i bagageluckan.
3. Sakta ner i situationer där du behöver orientera dig t.ex. vid trafikljus och rondeller (använd speglarna).
4. Kontrollera att torkarbladen rengör rutorna som de ska.
5. Ha ett par extra solglasögon i handskfacket.


Få snabbt och lätt 3 gratis offerterSkapa ett uppdrag och parkera din bil i 'Mitt Garage' hos Autobutler Du får snabbt och lätt 3 offerter

Få 3 offerter från verkstäder nära dig

Få 3 offerter » Få 3 offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Autobutler skapar transparens och ger dig överblick så att du försäkrar dig om ett rättvist pris.
  • Offerter som är förmedlade via Autobutler skall uppfylla MRFs reparationsvillkor, som bl.a. försäkrar dig att priset inte avviker från det avtalade.
  • Slipp besväret med att själv ringa runt och hämta offerter. Hos oss kan du med några få musklick skicka uppdraget till 3 lokala verkstäder och få offerter inom 24 timmar. Om det är brådskande kan vi hjälpa dig ännu snabbare.

Vi är redo, har du frågor om hur man upprättar ett uppdrag, förklara vad som är fel på bilen eller något annat. Skriv till oss eller ring på 08-34 92 90.

Trustpilot
Bra 8.8 / 1775 omdömen

Få 3 offerter från verkstäder nära dig

Vi har 212 kvalitetsverkstäder som är redo att hjälpa.

Få offerter nu