Solnedgång bländar bilar på en väg

Farligt med bländande sol

22 januari 2014, 12:47

På vintern står solen lågt på himlen och bländar förare på eftermiddagarna. Rena rutor, ett par solglasögon och välfungerande lampor så att du klart och tydligt kan se mötande trafik och de kan se dig, är några av råden från verkstadsportalen Autobutler.

Trots kyla och snö kan det vara läge att plocka fram solglasögonen. På vintern är det norra halvklotet vänt bort från solen och därför står solen betydligt lägre på himlen än den gör på sommaren. Det betyder att solen skiner nästan rakt framifrån och på molnfria dagar kan förare som kör mot solen blir bländade. I motljus kan även små mängder smuts skapa en ogenomtränglig hinna som gör att det blir väldigt svårt att orientera sig. Har man inte fri sikt kan det vara svårt att se hur halt det är och om det är frost eller is på vägarna.

Kontrollera lamporna
På vintern påverkas vi även av fukt, vatten, grenar och smuts som virvlar upp på bilen och kan försämra och störa förarens sikt.

”Som bilist bör man vara extra uppmärksam i korsningar, rondeller, vid trafikljus och på sträckor med mötande trafik. Förutom att sänka farten ska man kontrollera att lamporna lyser som de ska och är korrekt inställda så att du är säker på att mötande trafik kan se dig ordentligt", säger Autobutlers marknadschef Giovanni Fucá.

5 råd till att köra säkert i motljus
1. Kontrollera lamporna så att du är säker på att mötande trafik kan se dig.

2. Fyll på gott om spolarvätska och ha gärna en reservflaska i bagageluckan.

3. Sakta ner i situationer där du behöver orientera dig t.ex. vid trafikljus och rondeller (använd speglarna).

4. Kontrollera att torkarbladen rengör rutorna som de ska.

5. Ha ett par extra solglasögon i handskfacket.

Har du en trasig lampa eller måste något annat göras på din bil? Då kan du skapa ett uppdra på Autobutler och få offerter från verkstäder nära dig. Spara upp till 60%* på din verkstadsräkning!

Få offerter från verkstäder nära dig

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.