Vad kostar det att ha bil?

18 oktober 2021, 12:30

Funderar du på att köpa bil? Då är det viktigt att veta vad det kostar att ha bil. Det är många kostnader att ta hänsyn till innan du skriver under köpekontraktet. Förutom bränsle och reparationer måste du också kunna finansiera ett billån – och vara beredd på att bilen förlorar i värde så fort du köper den.

I det här inlägget får du reda på vad det kostar att ha bil. Du får en översikt över de många fasta kostnader som du måste vara beredd på som bilägare. Du hittar också ett diagram som visar hur mycket bilen i genomsnitt förlorar i värde under sin livstid.

Vilka fasta kostnader bör du vara beredd på när du köper en bil?

Nedan följer en lista över fasta kostnader som du bör tänka på innan du blir bilägare. Den fasta kostnaden innebär att den inte ändras beroende på hur mycket du använder bilen. Du måste därför vara beredd på att finansiera de flesta av dessa kostnader, oavsett hur mycket du använder din nya bil.

Billån

Många som väljer att köpa en ny bil tar ett billån. Lånet ingår som en fast månadskostnad i din bilbudget. Lånet kan finansieras på två sätt: Genom din bank eller din bilhandlares samarbetspartner.

Priset på ett billån beror först och främst på hur mycket pengar du behöver låna. Dessutom beror priset också på lånekostnaderna och vilken låneränta du får.

Kostnaden för ett billån kan variera mycket mellan olika låneinstitut. Därför lönar det sig att jämföra olika offerter på billån innan du bestämmer dig för hur du ska finansiera din bil.

Bilförsäkring

Försäkringen är en av de största utgifterna som bilägare. Samtidigt är bilförsäkringen utformad individuellt, vilket gör den till en komplex utgift.

Att försäkringen är personlig innebär att den beräknas på grundval av din ålder, bostadsort, körvana, biltyp och val av självrisk. Om du redan har andra försäkringar hos bolaget kan dessa också påverka kostnaden för din bilförsäkring.

Priset på en bilförsäkring kan variera från bolag till bolag. Om du är intresserad av att spara pengar på din bilförsäkring är det en bra idé att jämföra offerter från olika försäkringsbolag innan du binder dig till en försäkring.

Vägassistans

Vägassistans är ett av de mest populära alternativen som du kan välja till i din bilförsäkring. Vissa försäkringsbolag erbjuder också gratis vägassistans som en del av en helförsäkring, vilket du kan välja till.

Vägassistans kan betalas antingen som ett abonnemang eller som ett flexibelt avtal. De flesta bilägare föredrar det fasta abonnemanget eftersom vägassistans ingår i det totala bilförsäkringspaketet.

Miljöskatt och viktavgift (grøn ejerafgift och vægtafgift)

Som bilägare måste du betala antingen miljöskatt eller viktavgift.

Miljöskatt

Om din bil registrerades efter den 1 juli 1997 måste du – liksom de allra flesta bilägare i dag – betala en miljöavgift. Miljöavgiften är en halvårsavgift som baseras på hur långt din bil går per liter bensin. Den kan därför variera mycket från bil till bil.

Viktavgift

Om din bil registrerades före den 1 juli 1997 måste du betala en viktavgift. Som namnet antyder beror denna avgift på bilens vikt. Viktavgiften betalas vanligtvis halvårsvis. Den kan dock variera om din bil är väldigt stor och tung.

Bilbesiktning

Kontrollera via Transportstyrelsen.se när det är dags att kontrollbesiktiga din bil om du inte får en kallelse från ett besiktningsföretag, senast tre år (36 månader) efter att det registrerades i Sverige för första gången. Därefter måste bilen besiktigas vartannat år.

Rörliga kostnader när man har bil

När du går igenom vilka kostnader det medför att äga en bil bör du förutom de fasta kostnaderna också vara beredd på ett antal rörliga kostnader.

Bränsle

Bensin, diesel eller el är några av de största rörliga kostnaderna för att äga en bil. Naturligtvis varierar din förbrukning beroende på hur mycket du kör. Det är därför svårt att i budgeten avsätta ett exakt belopp för bränsle. Se i alla fall till att du inte sätter din budget för lågt, så att du inte blir överraskad av bränslekostnaderna.

Det är en bra idé att hålla reda på din månatliga förbrukning. På så sätt kan du beräkna din genomsnittliga förbrukning och veta hur mycket din bil kostar i bränsle varje månad.

Underhåll

Dina underhållskostnader beror på hur mycket du kör och hur du kör. I båda fallen kan det bli nödvändigt med reparationer. Till underhållet hör också service och däckbyte.

Byte av däck, service och reparationer

Bilens däck slits under användning och förutom att byta mellan sommar- och vinterdäck bör du byta till nya däck när däcken har gått mellan 25 000 och 35 000 kilometer.

Din bil måste också lämnas in på service efter vissa kilometerintervall. Det vanligaste intervallet är mellan 10 000 och 30 000 kilometer. Detta kan dock variera kraftigt, så det är därför bäst att följa riktlinjerna för just din bil.

Priset för service, däckbyte och reparation beror i hög grad på vilken verkstad du väljer. Därför lönar det sig att jämföra priser och recensioner för att hitta den bästa offerten för din bil. Här kan du med fördel använda Autobutler.

Med Autobutler kan du få offerter för saker som service och däckbyte från kvalitetsverkstäder nära dig. På så sätt kan du enkelt jämföra offerter och välja rätt lösning för din bil – till bästa pris.

Värdeförlust

Avskrivningen av en ny bil varierar mycket beroende på modell. Tumregeln är dock att en ny bil i genomsnitt förlorar cirka 20 % av sitt värde under det första året.

Även om värdeförlusten blir mindre under de följande åren bör du räkna med att bilen kommer att minska i värde med cirka 50 % på fyra år.

Nedan kan du se ett diagram över hur mycket värde en ny bil i genomsnitt förlorar under de första tolv åren av sin livstid.

Bil värdeminskning

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 307 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.