För att ge dig en bättre upplevelse, spar vi information om ditt besök på Autobutler.se. Läs mer

Farligt med felinställda strålkastare

19 november 2013, 08:18

Farligt med felinställda strålkastare

Felinställda strålkastare kan få konsekvenser på de mörka vintervägarna. Om strålkastarljuset är felinställt med bara en grad nedåt förkortas synfältet med hela 30 meter. Små justeringar kan vara avgörande för om en bilist hinner upptäcka en fara i tid eller inte.

Flera miljoner bilar kör varje dag runt på mörka vägar. Ett av de största problemen med att vi ser dåligt i mörker är att djupseendet försämras. Samtidigt minskar också förmågan att uppfatta kontraster så pass mycket att en del föremål utanför strålkastarljuset nästan är omöjliga att se. Rapporter från besiktningsföretag visar varje år att många bilar får anmärkningar mot och till och med underkänns p.g.a. felinställda strålkastarljus och positionsljus.

Få 3 gratis offerter på byte och inställning av strålkastare

Enligt bilprovningens rapport från 2011 blev så mycket som var femte bil underkänd pga. att ett eller fler positionsljus inte fungerade. En del lampor, som skyltbelysningen, betyder inte så mycket för säkerheten medan en del kan vara direkt livshotande. Enögda bilar, med endast en fungerande strålkastare, kan innebära en stor fara liksom felinställda lampor som kan blända mötande trafik. En lampa som är felinställd uppåt med bara en grad, bländar mötande bilar upp till 20 gånger så mycket som en korrekt inställd lampa.

“Det är miljoner bilar på vägarna i rusningstrafik varav en stor del av dem har fel på lamporna, det är en farlig cocktail. Speciellt nu under vintertiden när det både är mörkt när vi ska till och från jobbet. Därför är det viktigt att man kontrollerar billyktorna om man använder bilen dagligen nu på vintern, säger autobutler.se´s marknadschef Giovanni Fucá.

Få 3 gratis offerter på byte och inställning av strålkastare


Få snabbt och lätt 3 gratis offerterSkapa ett uppdrag och parkera din bil i 'Mitt Garage' hos Autobutler Du får snabbt och lätt 3 offerter

Få 3 offerter från verkstäder nära dig

Få 3 offerter » Få 3 offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få 3 offerter och jämför verkstäder nära dig
  • Våra bilägare sparar i genomsnitt 28%
  • Du får alltid 2 års garanti genom Autobutler

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email, chatt, eller ring 08 34 92 90

Trustpilot
Bra 8.9 / 1777 omdömen

Få 3 offerter från verkstäder nära dig

Vi har 207 kvalitetsverkstäder som är redo att hjälpa.

Få offerter