Bilmotor, batteri och olika motordelar

Byta Bilbatteri

20 mars 2015, 11:54

Om du testar bilbatteriet och det inte fungerar som det ska, måste du byta ut det. Detta är inte ett lika stort jobb som det låter och är definitivt möjligt att göra själv, så länge du är försiktig. Felaktiga batterier kan vara mycket farligt för ett antal olika skäl. Syran inuti batteri är extremt frätande och läckor kan göra stor skada. Elektriciteten är också mycket kraftfull och om du ansluter kablarna till fel anslutningspunkter, kan du allvarligt skada dig själv eller bilen.

Hur man byter batteriet

 • Se till att parkera på en plats med yta och tillräckligt med utrymme för dig att få full tillgång till motorhuven och motorn. Tänk på att inte lämna nycklarna i bilen eftersom att dörrarna låser sig själv automatiskt när du börjar byta batteri.
 • Använd skyddsglasögon och tjocka handskar. Batterisyran är frätande och kan orsaka bestående skador om den kommer i kontakt med ögon eller hud.
 • Innan du börjar koppla ifrån något, se till att du har säkerhetskoderna till alla elektriska komponenter i din bil. Elektriska delar som radio kommer förmodligen be dig knappa in en kod innan de kan användas efter batteribytet. Kika i bilens manual innan du byter ut batteriet så att du vet vilka inställningar som måste återställas efter bytet.
 • Öppna och sätt fast motorhuven
 • Hitta batteriet, det borde inte vara svårt att lokalisera. De flesta är bredvid motorn men vissa modeller kan de finnas på platser som under sätet.
 • Om det är svårt att hålla koll på vilken sladd som är vilken, markera dem som plus/minus innan du kopplar ifrån dem. Kopplar du om bilen i fel ordning, kan det allvarligt ska elsystemet i bilen.
 • Koppla ifrån den negativa sladden och se till att den inte får kontakt med metalldelar från motorn.
 • Gör samma sak med den positiva sladden.
 • Batterier kan sitta fast på olika sätt. Ta bort alla klämmor och skruva och se till att inte tappa bort delarna ifall det nya batteriet inte kommer med nya.
 • Ta försiktigt ut batteriet ur bilen. Tänk på att batteriet kan sitta konstigt och möjligtvis kräva två händer till.
 • Förbered det nya batteriet genom att ta av alla förpackningar och omslag. Dubbelkolla att det nya batteriet är rätt modell för bilen.
 • Anslut den positiva kabeln först. Var noga med att se till att den sitter ordentligt fast på plats och inte är i vägen för andra kablar. Klämman bör vara så nära basen av den positiva terminalen som du kan få den.
 • Anslut sedan den negativa kabeln, var noga med att se till att den sitter ordentligt fast på plats och att kabeln inte är i vägen för annat. Återigen bör klämman vara så nära basen av den negativa polen som möjligt.
 • Dubbelkolla efter lösa skruvar eller sladdar på fel platser.
 • Du kan nu starta bilen. Om bytet är rätt, kommer motorn starta och inga varningslampor tändas på panelen.
 • Ange säkerhetskoderna för all säkerhetsutrustning, sen är det bara att köra!

Om bilen inte startar så är det förmodligen något som har gått snett. Försök inte att lösa problemet om du inte är helt säker på vad problemet är. Du kan förstöra hela bilens elsystem vilket skulle vara ett mycket svårare jobb.

Tänk på detta

Se till att parkera på en plan yta så att batterisyran håller en jämn nivå. Glöm inte att använda handskar och skyddsglasögon så att syran inte kommer i kontakt med huden. När du arbetar med levande ström, måste du vara extremt noga med att inte kortsluta något i systemet som kan ge livsfarliga stötar. Om du nån gång under processen känner dig tveksam över batteribytet, ta bilen till en verkstad och låt en professionell mekaniker avsluta jobbet åt dig, tryggt och till en hög standard.

Vad kostar det att byta batteri?

Priset på byte av batteri kan variera beroende på till exempel bilmodell, batteri och vilken verkstad som gör jobbet. Även om bytet inte är särskilt tidskrävande så kan timpriset varierar mycket mellan verkstäderna. Så innan du bestämmer dig för vilken mekaniker som ska ta på sig uppgiften så kan det vara smart att jämföra offerter från olika verkstäder. Det kan nämligen finnas massa pengar att spara. Vi har sett att bilägare som jämför priser på batteribyte via Autobutler kan potentiellt spara 30 procent i snitt, vilket blir ungefär 1 108 kronor. På autobutler.se kan du få skräddarsydda offerter som enkelt går att jämföra hemma från soffan.

Få offerter och jämför priser på bilbatterier

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

 • Få offerter från verkstäder nära dig
 • Spara upp till 60%*
 • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.