För att ge dig en bättre upplevelse, spar vi information om ditt besök på Autobutler.se. Läs mer

Vår bilblogg

Undvik en sliten koppling

Sliten koppling

Kopplingen utsätts för konstant friktion så det är inte förvånande att de slits ut så småningom. Du kanske upptäcker att din koppling varar 10 000 mil eller 150 000 mil innan den ger upp. Exakt hur långt bilen kan gå utan en ny koppling beror helt på hur den används. Kopplingen är en detalj som många bilägare inte tänker på men när de väl går sönder och en ny behövs, ser man en drastisk skillnad på bankkontot. Här är några råd om hur du ändrar din körstil för att rädda både kopplingen och dina pengar.

Autobutler.dk verkstadsportal - 3 offerter på din bilreparation

Kör inte kopplingen

“Riding the clutch” är en term som ofta används. Termen refererar helt enkelt till processen att hålla kopplingspedalen delvis nedtryckt. Detta driver tryckplattan mot kopplingsplattan men engagerar inte fullständigt, alltså skapar mer friktion och sliter ut kopplingen snabbare. Det bästa sättet för att undvika att detta händer är att hålla foten borta från kopplingen när du inte växlar. Kör inte runt ett hörn eller bromsa för trafikljus med kopplingen halvt nere.

Sätt bilen i friläge vid stop

Om du väntar på grönt ljus med kopplingen nere, första växeln i och foten på bromsen så kan det belasta kopplingen i onödan. Det är mycket bättre att byta till friläge och använda handbromsen om du ska stanna en längre tid.

Använd handbromsen vid parkering

Att lämna bilen parkerad i växel belastar kopplingen även när motorn är avstängd. Det är bättre att använda handbromsen för att säkra bilen vid parkering i stället för att lämna bilen i växel. Detta kommer att minska trycket på kopplingsskivan när du inte kör.

Växla snabbt

Dröj inte vid växling. Detta är ett vanligt problem med nya förare när de först lär sig köra en manuell bil. Växling behöver inte ta lång tid. Ju längre du håller kopplingspedalen nedtryckt, desto mer påfrestningar sätter du på kopplingen vid växling.

Växla med självförtroende

Växla inte mer än nödvändigt. Om du ser långt fram så planera din körning för att hålla en konstant hastighet i stället för att växla fram och tillbaka.

Tänk på att desto mindre du använder kopplingen, desto mer belastar du bromsarna i stället. Ett råd som ofta ges för att öka hållbarheten på din koppling är att inte använda växellådan för att sakta ner. Växla ner betyder att du använder kopplingen men att inte göra det sätter mer press på bromsarna. Det är en fin balans mellan de två.

Autobutler.se verkstadsportal - spara upp till 40% på din bilreparation
3 offerter och jämför uppdrag på kopplingsarbete

MRF Reparationsvillkor
Offerter som är förmedlade via Autobutler skall uppfylla MRFs reparationsvillkor, som bl.a. försäkrar dig att priset inte avviker från det avtalade.
Behöver du hjälp?
Vi är redo, har du frågor om hur man upprättar ett uppdrag, förklara vad som är fel på bilen eller något annat. Skriv till oss eller ring på 08-34 92 90.
Snabbt och enkelt
Slipp besväret med att själv ringa runt och hämta offerter. Hos oss kan du med några få musklick skicka uppdraget till 3 lokala verkstäder och få offerter inom 24 timmar. Om det är brådskande kan vi hjälpa dig ännu snabbare.
Rättvis verkstadsräkning
Autobutler skapar transparens och ger dig överblick så att du försäkrar dig om ett rättvist pris.

Få 3 offerter från verkstäder nära dig

Vi har 212 kvalitetsverkstäder som är redo att hjälpa.

Få offerter nu