Vad är hastighetsgränserna med släp/husvagn på motorvägar i Europa?

08 juli 2015, 11:21

I de flesta europeiska länder skiljer sig hastighetsgränsen en hel del om du kör med husvagn eller drar ett släp. Av säkerhetsskäl är det inte tillåtet att köra lika snabbt som den markerade hastigheten. Även om regeln är uppenbara så är många förvirrade över exakt vilka regler som gäller.

För att underlätta för förare som reser med släpvagn och husvagn på kontinenten, har vi sammanställt en lista över den maximala hastigheten på motorvägar i Europa.

Länder Hastighetsgränsen
Österrike 100 km/h
Belgien 120 km/h
Kroatien 90 km/h
Tjeckien 80 km/h
Danmark 80 km/h
Tyskland 80 km/h
Ungern 80 km/h
Irland 80 km/h
Italien 80 km/h
Luxemburg 90 km/h
Nederländerna 90 km/h
Norge 80 km/h
Portugal 100 km/h
Slovenien 80 km/h
Spanien 80 km/h
Sverige 80 km/h
Schweiz 80 km/h

I Frankrike beror hastighetsgränsen på den sammanlagda vikten av bil och släp/husvagn. För fordon som vägen under 3,5 ton är gränsen 130 km/h. För fordon över 3,5 ton är gränsen 90 km/h.

Det finns endast ett fåtal länder i Europa som tillåter hastigheter över 100 km/h med bogsering bakom bilen. Dessa inkluderar Österrike, Belgien och Portugal. I Tyskland kan du bara köra över 100 km/h med släp/husvagn om du klarar TUV testet med bilen och husvagn. Testet tar 2 timmar och kostar runt 70€.

Har du dragkrok på bilen och planerar att köra genom Europa med släp eller husvagn så är det smart att kolla upp reglerna innan dess. Vissa hastighetsgränser beror på väderförhållanden och visas inte tydligt på vägarna. Böterna skiljer sig även drastiskt beroende på land men är oftast väldigt höga, därför är det värt att känna till och respektera gränserna.

Få offerter från verkstäder nära dig

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 314 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.