Bilar i trafik

Storstadsbornas körstil sliter mer på bilen

03 september 2019, 17:57

Tre av fyra bilar med slitskador står på verkstäderna i Sveriges storstäder, visar vår senaste undersökning.

Att bo i stan sliter mer på bilen än om man bor på landsbygden. Åtminstone när det gäller slitskador som exempelvis kräver att man måste åka till verkstaden för att byta koppling och bromsar eller montera nytt dieselpartikelfilter - något vår senaste undersökning visar är mer vanligt i Sveriges storstäder.

"Just ser nu tar våra bilverkstäder i Stockholm, Malmö och Göteborg emot flera bilar med slitskador som kostar tusentals kronor att laga. Till exempel orsakas slitskadorna på grund av att man bromsar ofta och hårt eller slirar mycket på kopplingen. Men slitskadorna kan enkelt mildras om man bara ändrar sin körstil lite”, berättar Jan Sturm, analyschef på Autobutler.

Har kopplingen slitits så mycket att den måste bytas kan ett byte på samma bil kosta 11 948 kronor på en verkstad och 6 630 kronor hos en annan - en skillnad på 5 318 kronor. Priserna i storstäderna svänger rejält och därför ska du alltid undersöka prisläget och hämta offerter från minst 3 olika verkstäder för att spara tusenlappar.

“Ta alltid in flera offerter från olika verkstäder och jämför innehåll och pris. Det kan du automatiskt spara mycket pengar på. Men billigast behöver inte alltid vara bäst. Ta reda på om verkstaden följer MRF:s reparationsvillkor och uppfyller vissa kvalitetskrav eller fått positiva omdömen på nätet. Det kan öka chanserna för att mekanikerna gör ett bra jobb”, berättar Jan Sturm.

Så mycket kostar dåliga vanor i trafiken

1. Köra med för lite luft i däcken
Kollar du luftrycket i däcken en gång i månaden? Det bör du! För lågt däcktryck sliter mer på däcken, påverkar bilens bromssträcka och ökar bränsleförbrukningen - alltså gör bilkörandet dyrare och mindre säkert. Rekommenderat lufttryck framkommer i bilens instruktionsbok.

Prisexempel: Nya sommardäck + montering för en Kia Rio (2014). Snittpris: 5 627 kronor

2. Slira länge på kopplingen
Var snäll mot kopplingen! Det finns väldigt många dåliga beteenden som sliter på kopplingen och hur du kör kan avgöra om den behöver bytas efter 15 000 eller 40 000 mil. Skona kopplingen så mycket som möjligt genom att trycka pedalen hela vägen ner när du växlar, slira inte på den i onödan och kom ihåg att inte vila foten på kopplingspedalen när du kör.

Prisexempel: Kopplingsbyte för en Peugeot 307 (2003). Snittpris: 7 594 kronor

3. Köra för korta distanser
Se över ditt körmönster innan du beslutar dig för vilken bil du ska införskaffa. Många små dieselbilar hamnar på verkstaden för att de körs för korta distanser och inte hinner bli varma. En dieselbil som inte hinner bli tillräckligt varm kan skada avgasrör och sota igen insprutare samt dieselpartikelfilter, vilket kan bli mycket dyrt att laga.

Prisexempel: Byte av dieselpartikelfilter ca: 10 000 till 20 000 kronor

4. Sena och hårda inbromsningar
Har du en hård och aggressiv körstil eller tar du det lugnt i trafiken och planerar körningen metodiskt? Sena inbromsningar belastar bilens bromsar och sliter ner bromsarna fortare, vilket kan sluta i mer frekventa bromsbyten. För att skona bromsarna kan du exempelvis rulla fram till rödljusen så mycket det går.

Prisexempel: Nya bromsskivor + bromsok fram för en Hyundai i30 (2011). Snittpris: 2 382 kronor

5. Ignorera varningslampor
Det kanske inte är ett sätt att köra bil på men om du ignorerar bilens varningslampor kan du råka ut för en riktigt dyr nota på verkstaden. Ta oljetryckslampan som exempel - lyser den rött måste du stanna och stänga av bilen omedelbart. Lär därför känna bilens varningssymboler och minimera riskerna för en stor motorreparation på tiotusentals kronor. Har du inte full koll kan du läsa om varningslampornas betydelse här.

Prisexempel: Oljebyte, 4l motorolja, för en Volvo V70 (2000).

Låter din bil konstigt eller är det snart dags för service? Vi hjälper dig med alla typer av reparationer! Skapa ett uppdrag och få offerter inom 24 timmar. Spara upp till 60% på verkstadsräkningen.

Foto av Nabeel Syed på Unsplash


*De angivna priserna och besparingarna baseras på verkstädernas egna individuella priser, från verkstäder registrerade på autobutler.se, som erbjuder den aktuella tjänsten. De angivna priserna och besparingarna baseras på en genomsnittlig beräkning av offerter för tjänsten i fråga, inom en radie av 50 km, på uppdrag med minst 4 offerter under en 12-månadersperiod. Den genomsnittliga besparingen beräknas som skillnaden mellan den billigaste och den dyraste offerten för varje uppdrag på den aktuella tjänsten. Genomsnittspriset beräknas på alla offerter inhämtade på uppdrag på den aktuella tjänsten. Ditt individuella pris och besparingar kan variera beroende på bilmärke, modell, årsmodell och var i landet du vill få jobbet utfört.

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.