Repor i lack på vit bil

Fixa repor på bilen

21 maj 2015, 11:04

Repor på bilen är otroligt irriterande, särskilt om lacken är ny och repan inte var ditt fel. Att lacka om hela bilen är både dyrt och ett drastiskt alternativ bara för några få märken. Däremot finns det sätt att täcka repor hemifrån, vare sig de är djupa eller bara på ytan. Om du bara följer vår guide kan du själv få lacken att se ut som ny:

Samla all material som behövs för jobbet:

 • 1 burk klarlack
 • 1 ren trasa
 • Rubbing
 • Alkoholservetter
 • Vax
 • Scratch Repair kit
 • Mikrofiberdukar
 • Svampar för vax och polering
 • Maskeringstejp
 • Tidningar
 1. Tvätta bilen ordentligt. Ju renare lacken är desto bättre resultat kommer du att få.

 2. Om repan går genom klarlacken, in i lacken, kommer du att känna en skarp kant på varje sida av repan. Du måste börja med att jämna ut detta. Applicera rubbing på en ren trasa och gnugga i en liten, cirkulär rörelse. Var noga med att inte trycka för mycket, annars blir repan bara värre och du skadar lacken runt om.

 3. När repan känns slätare ska du toka bort rubbingen som är kvar på ytan. Hela området runtom repan kommer att se blekare ut men detta fixar vi senare.

 4. Rengör området igen och se till att ta bort all rubbing inuti och runt om repan. Du vill inte att rubbing ska fastna inuti repan, detta kommer att ha en negativ inverkan på slutresultatet.

 5. Tillämpa maskeringstejp på vardera sida av repan och följ repans linje exakt. Ju närmare repan du sätter tejpen, desto bättre blir slutresultatet. Om du har flera repor på samma område så kan du bara fixa en i taget. Det tar en vecka för färgen att tolka helt och under tiden kan du inte lägga maskeringstejp på just det området utan att förstöra allt ditt hårda arbete.

 6. Ta en spritservett eller antiseptiska våtservetter och rengör repan igen.

 7. Applicera 3 eller 4 lager billack i jämna lager på repan. Ju tunnare varje lager är, desto jämnare blir resultatet.

 8. Låt det torka i minst 10 minuter.

 9. När det torkar ska du applicera 3 eller 4 lager klarlack, återigen i tunna, jämna lager. Ta din tid om du behöver och kom ihåg att eftersom att detta är klarlack, kommer du inte kunna se resultatet. Tro på att det har tillämpats och lägg inte på lager för lager bara för att du inte kan se det.

 10. Ta försiktigt bort maskeringstejpen innan klarlacken torkar. Låter du det torka först kan det lätt hända att färg åker med tejpen.

 11. Du måste låta färg och klarlack torka i minst en vecka innan du gör något annat, annars kommer färgen bara att åka av och du börja om igen.

 12. Efter en veckan kan du använda scratch repair kit på repan. Följ noggrant instruktionerna

 13. Sedan kan du att kunna putsa och tillämpa vax på repan och området runt om. Gnugga i små cirklar och du bör sluta upp med ett märke som knappt syns på distans.

Om du tar din tid och följer processen så kommer du att sluta upp med ett resultat som är lika effektivt som att lacka om hela bilen. I värsta fall kommer repan bara att synas när du fokuserar på den.

Få offerter från verkstäder nära dig

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

 • Få offerter från verkstäder nära dig
 • Spara upp till 60%*
 • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.