När ska man byta till vinterdäck?

20 oktober 2020, 09:55

Temperaturerna faller nu under 7 grader och vi närmar oss perioden som kräver att våra bilar är utrustade med vinterdäck. Det innebär att säsongen för hjulbyte / däckbyte / försäljning av vinterdäck nu är igång.

Läs mer om vinterdäck här nedan:

  1. Autobutlers erbjudanden på vinterdäck
  2. Däckmönster och mönsterdjup
  3. Vinterdäck på sommaren
  4. Däckförvaring
  5. Skillnaden på vinter- och sommardäck

Autobutler erbjuder just nu:

  • Hjulbyte - Du sparar i genomsnitt 55%* på att jämföra offerter på autobutler.se. (Alle 4 hjul). Vi avmonterar nuvarande hjul, gör en visuell kontroll av dina bromsar, monterar på de medtagna hjulen och kontrollerar däcktrycket.
  • Behöver du istället bara ett däckbyte med medtagna däck eller helt nya däck kan du enkelt jämföra offerter från lokala verkstäder och välja den offert som passar dig bäst. Hos oss får du 3 års garanti på all service och på alla reparationer som förmedlats och utförts genom autobutler.se.
  • Behöver du nya däck med fälgar så hjälper vi dig med det. Få offerter från bilverkstäder nära dig. Slipp långa väntetider och dyra överraskningar. Jämför offerter och boka tryggt genom autobutler.se
Service Erbjudande
Hjulbyte - Vi byter dina däck på fälg Få offerter
Däckbyte - Du tar själv med däck. Vi monterar dem på dina nuvarande fälgar Få offerter
Nya däck utan fälgar - inkl. montering och balansering av dina fälgar - (Nedan anger du däckstorlek samt vilken däcktyp, t.ex. vinterdäck du behöver Få offerter
Nya däck med nya fälgar - inkl. montering och balansering - (Ange om du vill ha aluminium- eller stålfälgar samt däcktyp, t.ex. vinterdäck Få offerter

Däckmönster och mönsterdjup för vinterdäck

Kontrollera att mönsterdjupet på dina vinterdäck är minst 3 mm. Kom ihåg att håla koll på dina vinterdäck ända fram till mars och april, alltså månaderna man vanligtvis byter tillbaka till sommardäck. När det nu är dags för dig att byta till vinterdäck kan du spara i genomsnitt 55%*.

Så kollar du däckmönstret på vinterdäck

  • På de flesta nya vinterdäck finns slitagevarnare. Den sitter mitt i slitbanan och visar ofta hur många millimeter det är kvar av mönsterdjupet i huvudspåret.

  • Tändsticka: Om toppen av tändstickan syns när du sticker den i huvudmönstret - då lever däckmönstret inte längre upp till lagkraven och du behöver nya däck.

När ska jag byta till vinterdäck?

I Sverige är det lag på vinterdäck från den 1 december till den 31 mars, men dubbdäck får användas från 1 oktober fram till 15 april, om det är eller befaras bli vinterväglag. Med vinterväglag menar man att det finns snö, snömodd, frost eller is någonstans på vägen. När temperaturen även ligger under 7 grader får sommardäcken sämre grepp, så om underlag och temperatur passar bättre för vinterdäck bör du överväga att byta.

Vinterdäck på sommaren

Vinterdäck på sommaren är inget som rekommenderas. Vinterdäck slits mycket snabbare, bromsar sämre, är mer instabila att köra med under sommaren, särskilt om man behöver göra en undanmanöver. Det är viktigt att komma ihåg att vinterdäck får sämre grepp när temperaturen ligger över 7 grader.

Förvaring av vinterdäck

Vissa anser att vinterdäck inte bör vara äldre än max 5 år. Om du har använt dina däck i fem säsonger eller om de är slitna kan det vara dags att byta till nya. För att dina däck ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att dina däck förvaras i ett torrt, svalt och mörkt utrymme. På så sätt ser du till att däcken inte åldras eller påverkas negativt i onödan. Förvara inte däcken i ett öppet garage eller carport, trädgårdshus eller på en vind där det kan bli väldigt varmt. Innan du lägger undan däcken för säsongen bör du rengöra och kontrollera dina däck och hjul för skador eller slitage.

Spara upp till pengar på däck- hjulförvaring och fälgriktning genom Autobutler

Service Erbjudande
Däckförvaring Få offerter
Fälgriktning Få offerter

Förvaring av däck utan fälgar

Däck utan fälg förvaras bäst stående och flyttas varannan vecka

Förvaring av däck med fälgar

Däck på fälg förvaras bäst staplade eller hängandes

Vad är skillnaden på vinter- och sommardäck?

Vinterdäck är både mjukare och mer flexibla än sommardäck i temperaturer under sju grader. Vinterdäck får därför bättre väggrepp på vintern, vilket minskar bromssträckan och risken för sladd. Vinterdäck har fler räfflor och består av ett stort antal lameller som ger däckmönstret bättre grepp mot vägbanan.

Det finns främst två typer av vanliga vinterdäck, dubbdäck och friktionsdäck / dubbfria vinterdäck.
Dubbdäck är vinterdäck med dubbar som ger bättre grepp på vinterväglag med framförallt is och och hårt packad snö. Friktionsdäck / dubbfria vinterdäck har ett annat mönster och gummi med högre friktion som gör däcken bättre på blöta, snöiga och torra vägar.

Om du är osäker på vad som är det bästa alternativet för dig kan du läsa mer om för- och nackdelar med dubb- och dubbfria däck här.

Därför bör du välja Autobutler när det är dags för hjulbyte, däckbyte eller nya däck med och utan fälgar

autobutler hjulbyte däckbyte nya däck


*De angivna priserna och besparingarna baseras på verkstädernas egna individuella priser, från verkstäder registrerade på autobutler.se, som erbjuder den aktuella tjänsten. De angivna priserna och besparingarna baseras på en genomsnittlig beräkning av offerter för tjänsten i fråga, inom en radie av 50 km, på uppdrag med minst 4 offerter under en 12-månadersperiod. Den genomsnittliga besparingen beräknas som skillnaden mellan den billigaste och den dyraste offerten för varje uppdrag på den aktuella tjänsten. Genomsnittspriset beräknas på alla offerter inhämtade på uppdrag på den aktuella tjänsten. Ditt individuella pris och besparingar kan variera beroende på bilmärke, modell, årsmodell och var i landet du vill få jobbet utfört.

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.