När ska man byta till vinterdäck?

18 oktober 2021, 10:37

När temperaturen sjunker under +7 °C börjar säsongen för hjulbyten, däckbyten och vinterdäck. En bra tumregel är att byta till vinterdäck vid höstlovet vecka 42.

I det här inlägget får du svar på dina frågor om vinterdäck. Du hittar också information om offerter på däck- och hjulbyten som hjälper dig att ta dig igenom vintern på ett säkert sätt och till rätt pris.

Vad är skillnaden mellan vinter- och sommardäck – och varför ska du byta till vinterdäck?

Sommardäck är hårda, och när vintern närmar sig och temperaturen faller gör det kallare vädret att gummit i sommardäcken hårdnar ännu mer. Detta förlänger bromssträckan, och sommardäcken är därför inte slitstarka nog för att köra i vinterväglag.

Vinterdäck är tillverkade av en mjukare gummiblandning med högre halt av naturgummi. Detta gör dem mer flexibla och ger dem ett mycket bättre väggrepp vid låga temperaturer än sommardäck.

De små spåren i däcken ger också ett bra grepp på snö, is och slask. Detta minskar sannolikheten för slirning och den extra djupa slitbanan minskar risken för vattenplaning. Detta innebär att vinterdäck ger mycket större säkerhet på vintervägar, och därför bör du byta till vinterdäck när temperaturen sjunker under +7 °C.

Få offerter på din bilreparation
Jämför offerter på: Nya däck med/utan fälgar, däckbyte eller hjulbyte.


Kontrollera däckmönstrets djup

Vinterdäckens mönsterdjup måste vara minst 4 mm. Kontrollera därför regelbundet om däckmönstret fortfarande är tillräckligt djupt.

Du kan enkelt kontrollera mönsterdjupet genom att titta på indikatorerna som finns runt de primära spåren i däckmönstret. Om indikatorerna ligger i linje med den övre delen av mönstret är det dags att byta däck.

Om du behöver ett hjulbyte under vintersäsongen kan du sparar i genomsnitt 54%* på att jämföra offerter på autobutler.se

Varför ska man inte använda vinterdäck på sommaren?

När vädret börjar bli varmare är vinterdäckens mjuka gummi inte längre en fördel. Däcken slits mycket snabbare än de hårdare sommardäcken, vilket minskar däckens livslängd avsevärt.

Vinterdäck bromsar också sämre på sommaren och är mer instabila – särskilt i kritiska situationer. Se därför till att byta till sommardäck när temperaturen återigen överstiger +7 °C. Det är vanligtvis runt påsk som det är dags att byta till sommardäck.

Få offerter på din bilreparation
Jämför offerter på: Nya däck med/utan fälgar, däckbyte eller hjulbyte.


Hur ska jag förvara mina vinterdäck på sommaren när de inte används?

För att se till att dina vinterdäck håller så länge som möjligt är det viktigt att förvara dem på rätt sätt. Däcken ska förvaras på en torr, sval och mörk plats.

Undvik att förvara vinterdäcken i en öppen carport, ett trädgårdsförråd eller på en vind där det kan bli mycket varmt på sommaren. Innan du packar in dina däck är det bra att rengöra, torka och kontrollera både däck och hjul avseende skador.

Vissa anser att vinterdäcken inte ska vara äldre än fem år gamla. Om du har använt dina vinterdäck i fem säsonger och förvarat dem korrekt kan det vara dags att byta till nya däck.

Behöver du vinterdäcksförvaring? Spara pengar på däck, hjulförvaring och hjulinställning genom Autobutler.

Service offerter
Däckforvaring Få offerter
Fälgrenovering Få offerter

Förvaring av däck utan fälgar

Däck utan fälg förvaras bäst stående och bör vridas varannan vecka.

Förvaring av däck med fälgar

Däck med fälgar förvaras bäst staplade eller hängande.

Hitta de bästa offerterna på däck- och hjulbyten med Autobutler

Med Autobutler kan du jämföra de bästa offerterna på allt från däck och hjulbyten till service från verkstäder nära dig. Du kan också använda vår sökfunktion för att hitta kvalitetsverkstäder nära dig. På så sätt kan du enkelt välja exakt den verkstad som passar dig bäst.

På Autobutler erbjuder vi just nu:

  • Hjulbyte - spara i genomsnitt 54%* (alla fyra hjulen). Vi tar bort befintliga hjul, gör en visuell kontroll av dina bromsar, monterar de hjul du har med dig och kontrollerar däcktrycket.
  • Om du behöver ett däckbyte med däck du har med dig eller helt nya däck kan du jämföra offerter från lokala verkstäder och välja den offert som passar dig bäst. Vi ger tre års garanti på alla service- och reparationsarbeten som förmedlas och utförs via autobutler.se
  • Om du vill ha nya däck med fälgar kan vi också fixa det. Få offerter från lokala verkstäder här. Undvik väntetider och dyra överraskningar. Jämför offerter och boka säkert via autobutler.se
Service Offerter
Hjulbyte - Byte av medtagna däck på fälgar Få offerter
Däckbyte - Du tar med egna däck. Vi monterar dem på dina existerande fälgar Få offerter
Nya däck utan fälgar - inkl. montering och balansering på dina fälgar - Fyll i däckstorleken och däcktypen nedanför, t.ex. vinterdäck Få offerter
Nya däck och fälgar - inkl. montering och balansering - Fyll i om det ska vara alu- eller stålfälgar samt däcktypen, t.ex. vinterdäck Få offerter

*De angivna priserna och besparingarna baseras på verkstädernas egna individuella priser, från verkstäder registrerade på autobutler.se, som erbjuder den aktuella tjänsten. De angivna priserna och besparingarna baseras på en genomsnittlig beräkning av offerter för tjänsten i fråga, inom en radie av 50 km, på uppdrag med minst 4 offerter under en 12-månadersperiod. Den genomsnittliga besparingen beräknas som skillnaden mellan den billigaste och den dyraste offerten för varje uppdrag på den aktuella tjänsten. Genomsnittspriset beräknas på alla offerter inhämtade på uppdrag på den aktuella tjänsten. Ditt individuella pris och besparingar kan variera beroende på bilmärke, modell, årsmodell och var i landet du vill få jobbet utfört.

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.