Närbild av turboladdare i motor

Turbo: vad ska jag veta och tänka på när jag kör med turboladdare

19 november 2019, 08:52

Idag är turboladdare vanligt i diesel- och bensinmotorer, men de flesta bilägare vet inte riktigt vilka funktioner en turboladdare har och vad man ska tänka på när man kör med en turbo. Därför har vi sammanställt den viktigaste informationen om turbon så att du kan lära dig hur den fungerar, vad den gör och hur du underhåller din turboladdare på bästa sätt.

Vad gör en turbo?

En turboladdare ökar prestandan hos en förbränningsmotor. En motor får sin kraft från förbränningen av blandningen mellan bränsl och luft. När motorn får mer av denna blanding ökar prestandan. För att öka den kubiska kapaciteten - och därmed volymen luft och bensin - ökar ofta cylindervolymen eller så tillsätts ytterligare en cylinder. Samma sak händer när mer luft införs i de befintliga cylindrarna, vilket turboladdaren ansvarar för.

Hur fungerar en turbo?

En motor utan turboladdare drar bara in friskluft och för in den i förbränningsprocessen. En motor med en turboagregat däremt, använder avgasluften utöver den friska luften. Detta garanterar högre motorprestanda med lägre bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp.

En turboladdare består vanligtvis av en avgasturbin och en kompressor som är monterade på en och samma axel. Gasen flödar från utsidan till insidan av turbinen medan den strömmar från insidan till utsidan av kompressorn. Först accelereras avgasluften genom turbinen och vidare in i kompressorn. Väl i kompressorn komprimeras luften.

För att kunna kylas ner så strömmar den komprimerade luften sedan genom en luftkylare. Detta är viktigt för att minska koldioxidutsläppen och öka motorns prestanda. Luften leds sedan in i cylindrarna och driver kolvarna ihop med bränslet. Resultat blir ökad accelerationen.

Vad är en dubbelturbo?

Många turboladdade motorer har två turbo istället för en stor. Turboladdarna är lite mindre och delar cylinderns avgasrör. Detta innebär att varje turbo i en sexcylindrig motor använder avgas från tre cylindrar.

En stor fördel med dubbelturbo är att den har lägre masströghet. Detta innebär att en stor turboladdare behöver mer energi och därmed högre motorvarvtal för att ge en bra boost. En dubbelturbo kan producera tillräckligt mycket komprimerad luft vid lägre hastigheter, samtidigt som den även kan leverera tillräckligt med kraft i höga hastigheter.

Vad händer när turbon går trögt?

Ibland tar det längre tid än vanligt att accelerera när man trycker på pedalen - det går trögt att gasa. Detta brukar inte hända i moderna bilar, men problemet förekommer i turboladdade bilar från 90-talet.

Hur länge håller en turbo?

I regel håller turbon lika länge som själva motorn och ska inte behöva bytas ut. Hur länge turbon kommer att hålla beror dock på fler olika faktorer. Det händer därför att man ibland behöver reparera eller byta turbon.

Hur förhindrar man skador på turbon?

Genom våra kvalitetsverkstäderna vet vi att de flesta skadorna på turbon orsakas av saker som kan undvikas genom regelbundet underhåll och service. Det rekommenderas därför att man följer intervallerna för oljebyte samt att oljefiltret byts regelbundet, att oljetrycket kontrolleras och att luftfiltret rengörs kontinuerligt. Detta säkerställer att din turbo fungerar så länge som möjligt och att den inte behöver repareras eller bytas ut för tidigt.

Vilka är de vanligaste skadorna?

En av de vanligaste skadorana på ett turboagregat sker när avfall från turbinen eller kompressorn tar sig in turboladdaren. Även smuts i oljan kan skada turbon och orsaka problem.

Utöver det kan även brist på motorolja leda till skador på motorn och turbon, vilket kan sluta i att den förlorar sin funktion och måste bytas ut. För hög avgastemperatur kan också skada turbon. De flesta förhöjda temperaturer beror på fel i tänd- eller avgassystemet.

Hur kör jag bäst med en turboladdare?

En turboladdare utsätt för mycket höga temperaturer då den använder avgasenergi. En vanlig bensinmotor kan bli upp till 1 000 grader varm. Om bilen parkeras direkt efter långvarig körsel i höga hastigheter eller full gas, exempelvis efter körsel på motorväg, kan det uppstå värmeuppbyggning i motorrummet. Detta beror på plötslig brist på vind - och därmed nedkylning - vilket turbon inte klarar av. Detta kan försämre turboladdarens förutsättning och bör därför undvikas.

Det är därför stora temperaturförändringar helst ska undvikas. Har du kört på en motorväg länge ska du avsluta turen med att köra lite långsammare och inte parkera din bil direkt efter du kört av motorvägen. Detta gör det möjligt för turbon att anpassa sig till högre temperaturer och mindre nedkylning .

Samtidigt ska du undvika stora temperaturskillnader när du kör bil i början på en tur. Därför rekommenderas det att värma upp turbon och motorn innan du accelerarare hårdare.

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 322 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.