Byte av batteri på vintern

Batteriet strejkar på vintern

Batterier är den vanligaste orsaken till att man har problem med bilen under vintern.

När vintern närmar sig fokuseras det alltid på rostskydd och att byta till vinterdäck, men visste du att en av de helt stora ”bilmördarna” på vintern är ditt gamla batteri?

När frosten rammar landet, faller batteriets kapacitet markant – ända upp till 50 % vid hård frost. Har du ett batteri som är 3-5 år gammalt är det en reell risk att du hamnar i bilbärgningens utryckningsstatistik, när det blir kallt ute.

Även om din bil kan starta en frostmorgon så är det inte säkert att batteriet laddar upp sig så pass mycket under bilresan att du kan starta bilen igen, nästa gång du ska ut och köra.

Vinterkörning gör oftast att batteriet drar mer ström. Värmen, sätesvärmare, rutvärmare och vindrutetorkare går nämligen för fulla muggar när termometern står på minus.

Risken för döda batterier ökar om bilen har stått stilla i kylan i flera dagar eller om man bara kör korta sträckor. Man kan alltså själv göra något för att hålla liv i batteriet, men till och med de bästa intentioner förhindrar inte att bilen inte vill starta om batteriet är för slitet. Man bör därför överväga om det är dags att byta batteri eller som minimum se till att man blir bärgad den dagen man har oturen att bilen stannar.

Fakta om insamling av gamla batterier:

Verkstäder som byter ditt bilbatteri, ser själva till att ta hand om det. Har du själv bytt batteri kan du gratis lämna in det på en återvinningsstation eller hos verkstäder som tar tillbaka bilbatterier.

Bilbatterier innehåller mycket bly som förorenar miljön. Det är därför viktigt att du lämnar in dina gamla bilbatterier till de återvinningscentraler som finns. På så sätt ser du till att batterierna återanvänds i enlighet med lagstiftningen och inte belastar miljön mer än nödvändigt.

Spara upp till 60%* på din bilreparation - Använd Autobutler

Få offerter och jämför priser på bilbatterier

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 315 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.