Inbrott i bil med verktyg

Färre bilbrott de senaste åren i Sverige!

04 augusti 2014, 14:30

Det har skett en minskning av bilstölder och stölder ur och från bilar i Sverige visar brottsstatistik.

Under de senaste tio åren, mellan 2004 - 2013, så har anmälningar för bilstölder minskat med nästan 70 procent vilket år 2013 ungefär var 15 000 anmälningar. Den årliga minskningen av bilstölder har även den varit stor där det exempelvis var 14 procent färre år 2013 gentemot 2012. Risken för att din bil skulle bli stulen har aldrig varit så låg som den är nu om man jämför med bilbrottsstatistik som infördes under 1970-talet. En milstolpe som haft en stor påverkan på antalet bilstölder är när bilarna i början av 1990-talet blev utrustade med elektroniskt stöldskydd, med detta skydd så blir det svårare att tjuvkoppla bilen. Det finns även andra faktorer som spelar in och påverkar risken för bilstöld och kan bland annat vara vilken typ av bil du har samt i vilket område du bor i.

Då bilar har ett stort värde så anmäls bilstölder i väldigt hög utsträckning och det är över 90 procent av alla bilstölder där bilägaren får tillbaka sin bil, däremot är det tyvärr inte så hög procent av uppklarade bilbrott. Det var 686 stycken uppklarade bilstölder år 2013 och motsvarar ungefär 4 procent av den totala mängden anmälda bilstölder, vilket är en minskning med 30 procent från år 2012. Då det inte är ett högt antal uppklarade bilstölder så blir det svårt att veta motivet bakom gärningen, men några typer av motiv som har förkommit är bland annat att bilen stjäls för att gärningspersonen behöver transportera sig någonstans, nöjesåkning och även att bilen stjäls för ett vinstsyfte.

Stölder ur och från bilen har även minskat senaste åren och antalet anmälda brott av denna typ var ungefär 52 000 stycken år 2013 vilket var en minskning på ungefär 60 procent gentemot för tio år sedan. Då denna brottshandling och bilstöld ofta sker i samma akt så kan det vara en förklaring varför även denna brottshandling har minskat. Det kan även vara att bilägare idag är mer upplysta och högre vetskap om vikten att inte lämna föremål av värde kvar i bilen, men även att bilägare väljer att parkera sina bilar på bättre parkeringsplatser där det är belyst och kameraövervakning finns. Förr i tiden var det även vanligare att elektronik som bilstereo var löstagbar gentemot nyare bilar idag som har ett mer inbyggt bilstereosystem vilket inte kan monteras bort.

Blogginlägget är baserad på statistik från Brottsförebyggandet rådet.

Har du något som behövs göras på din bil?

På Autobutler får du offerter på bilreparationer och service från kvalitetsverkstäder nära dig. Du kan jämföra priser, verkstäder och läsa omdömen. Våra kunder sparar mellan 20-40 procent. Prova själv - skapa ett uppdrag och få tre offerter!

Få offerter från verkstäder nära dig

Få offerter » Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara 20-40%
  • 3 års full garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 231 kvalitetsverkstäder som är redo att hjälpa.

Få offerter
Januari REA - EXTRA Rabatt!