För att ge dig en bättre upplevelse, spar vi information om ditt besök på Autobutler.se. Läs mer

Vår bilblogg

Färre bilbrott de senaste åren i Sverige!

04 augusti 2014, 14:30
En minskning av bilstölder och stölder ur och från bilar i Sverige visar brottsstatistik

En minskning av bilstölder och stölder ur och från bilar i Sverige visar brottsstatistik.

Under de senaste tio åren, mellan 2004 - 2013, så har anmälningar för bilstölder minskat med nästan 70 procent vilket år 2013 ungefär var 15 000 anmälningar. Den årliga minskningen av bilstölder har även den varit stor där det exempelvis var 14 procent färre år 2013 gentemot 2012. Risken för att din bil skulle bli stulen har aldrig varit så låg som den är nu om man jämför med bilbrottsstatistik som infördes under 1970-talet. En milstolpe som haft en stor påverkan på antalet bilstölder är när bilarna i början av 1990-talet blev utrustade med elektroniskt stöldskydd, med detta skydd så blir det svårare att tjuvkoppla bilen. Det finns även andra faktorer som spelar in och påverkar risken för bilstöld och kan bland annat vara vilken typ av bil du har samt i vilket område du bor i.

Då bilar har ett stort värde så anmäls bilstölder i väldigt hög utsträckning och det är över 90 procent av alla bilstölder där bilägaren får tillbaka sin bil, däremot är det tyvärr inte så hög procent av uppklarade bilbrott. Det var 686 stycken uppklarade bilstölder år 2013 och motsvarar ungefär 4 procent av den totala mängden anmälda bilstölder, vilket är en minskning med 30 procent från år 2012. Då det inte är ett högt antal uppklarade bilstölder så blir det svårt att veta motivet bakom gärningen, men några typer av motiv som har förkommit är bland annat att bilen stjäls för att gärningspersonen behöver transportera sig någonstans, nöjesåkning och även att bilen stjäls för ett vinstsyfte.

Stölder ur och från bilen har även minskat senaste åren och antalet anmälda brott av denna typ var ungefär 52 000 stycken år 2013 vilket var en minskning på ungefär 60 procent gentemot för tio år sedan. Då denna brottshandling och bilstöld ofta sker i samma akt så kan det vara en förklaring varför även denna brottshandling har minskat. Det kan även vara att bilägare idag är mer upplysta och högre vetskap om vikten att inte lämna föremål av värde kvar i bilen, men även att bilägare väljer att parkera sina bilar på bättre parkeringsplatser där det är belyst och kameraövervakning finns. Förr i tiden var det även vanligare att elektronik som bilstereo var löstagbar gentemot nyare bilar idag som har ett mer inbyggt bilstereosystem vilket inte kan monteras bort.

Blogginlägget är baserad på statistik från Brottsförebyggandet rådet.
Få snabbt och lätt 3 gratis offerter
Skapa ett uppdrag och parkera din bil i 'Mitt Garage' hos Autobutler Du får snabbt och lätt 3 offerter

Få 3 offerter från verkstäder nära dig

MRF Reparationsvillkor
Offerter som är förmedlade via Autobutler.se skall uppfylla MRFs reparationsvillkor, som bl.a. försäkrar dig att priset inte avviker från det avtalade.
Behöver du hjälp?
Vi är redo, har du frågor om hur man upprättar ett uppdrag, förklara vad som är fel på bilen eller något annat. Skriv till oss eller ring på 08-34 92 90.
Snabbt och enkelt
Slipp besväret med att själv ringa runt och hämta offerter. Hos oss kan du med några få musklick skicka uppdraget till 3 lokala verkstäder och få offerter inom 48 timmar. Om det är brådskande kan vi hjälpa dig ännu snabbare.
Rättvis verkstadsräkning
Autobutler skapar transparens och ger dig överblick så att du försäkrar dig om ett rättvist pris.

Få 3 offerter från verkstäder nära dig. Snabbt och enkelt.

Autobutler för ihop bilägare med seriösa verkstäder. Våra verkstäder är redo att hjälpa dig.

Hämta offerter nu