Bilmekaniker och utbildning

24 juli 2015, 10:04

Utbildningen för att bli en bilmekaniker är mångsidig och bred. Den innehåller många olika delar som tillsammans ger en mekaniker inblicken i allt som kan gå fel med bilen.

Utbildningen sker både i klassrummet och genom praktik på en bilverkstad.

Det finns flera vägar att gå för att bli en mekaniker. Det tar cirka 2-4 år, beroende på om det är gymnasial eller eftergymnasial utbildning.

Vad ska en mekaniker kunna?

För att kunna arbeta som mekaniker måste du ha kunskap om en mängd olika funktioner och reparationer på många olika bilmodeller.

Även om majoriteten av bilens komponenter fungerar likadant på alla bilar så är det viktigt att känna till både små och stora skillnader mellan bilmärken och modeller.

Du måste ha god fysik eftersom att en del arbete tar på kroppen och tunga objekt ofta måste flyttas.

Du ska även ha en viss datorvana eftersom att det ofta utförs felsökningar med hjälp av elektronisk utrustning och datorer. Utrustningen ändras kontinuerligt och kräver både utbildning och vidareutbildning för att uppdatera och lära sig nya funktioner.

Eftergymnasial utbildning

Efter grundskolan har du ett flertal alternativ. Antigen kan du ta grundkurser och fortsätta med vidareutbildning som består av skola och praktik, eller så börjar du som lärling.

Om du börjar med grundkurser kommer du sedan att fortsätta med praktik på en riktig verkstad. Utbildningens längd beror på skola och intensitet.

Oavsett hur skicklig du är i skolan måste du kunna visa upp dina färdigheter med riktiga reparationer på en riktig verkstad så att du har den praktiska erfarenheten som krävs för att bli en mekaniker.

Vidareutbildningar

När du är klar med grundutbildningen för att bli mekaniker kan du vidareutbilda dig för att bli specialist inom områden som produktionsteknik, ingenjör eller liknande.

Lärlingsutbildning

Om du är skoltrött och inte vill fokusera på skolarbete så kan du göra en lärlingsutbildning på en verkstad. På så sätt kommer du snabbt igång i en verkstad medan du sakta tar kurser i skolan.

Det kan också vara så att du inte är säker på om utbildningen passar just dig. Därför är lärlingsutbildningen ett bra sätt att få en känsla för jobbet innan du måste läsa ämnen i skolan.

Utbildningen avslutas med samma examen som den allmänna utbildningen.

Oavsett vilken utbildning du väljer så blir du en mekaniker, och beroende på vad som intresserar dig kan du välja just den inriktningen som passar dig bäst.

På Autobutler går alla verkstäder efter strikta krav på reparationer och verkstadsförhållanden vilket också ställer höga krav på enskilda mekaniker.

Information om bilverkstäder

Få offerter från verkstäder nära dig

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 315 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.