10 tecken på att något är fel med växellådan

04 maj 2016, 11:46

Är något fel på växellådan i din bil? Det kan ofta faktiskt röra sig om fel på kopplingen. Här nedan finns en lista med 10 tecken du ska ha koll på.

Dessa tecken bör inte ignoreras eller förbises.

Om du behöver felsöka, reparera eller byta ut din bils växellåda eller koppling, kan du via Autobutler jämföra offerter från kvalitetsverkstäder och välja den bästa verkstaden till det bästa priset.

Bilägare som jämför priser på byte eller reparation av en växellåda via Autobutler kan potentiellt spara 30%* i snitt, vilket motsvarar 5 948 kr*Här är topp 10-listan över de viktigaste tecknen på att växellådan måste undersökas

1. Det är plötsligt svårt att få in rätt växel
2. Det luktar bränt
3. Ljud hörs från växellådan när bilen står i neutral
4. Bilen går ur växel under körning
5. Kopplingen känns sliten och växellådan ”borstar tänderna”
6. Växellådan läcker olja
7. Varningslampan tänds
8. Du känner vibrationer och hör missljud
9. Du hör ett skrikande, visslande eller surrande ljud från växellådan
10. Ojämna reaktioner från bilen såsom att trycka ner gaspedalen utan att hastigheten ökar

Vad betyder symtomen i växellådan och kopplingen?

1. Det är plötsligt svårt att få in rätt växel

Om du har svårt att få in rätt växel när du stannar eller kör beror det oftast på att kopplingen är sliten och måste bytas ut.

Till slut måste kopplingen på alla bilar bytas ut. Precis som med bromsklossar slits koppling med tiden, dock i mycket långsammare takt.

Behöver du byta kopplingen i din bil? Jämför offerter från verkstäder nära dig och spara pengar med Autobutler.

2. Det luktar bränt

Liksom många andra mekaniska delar i bilen använder växellådan också olja för att smörja alla rörliga delarna i växellådan. Om växellådsoljan överhettas börjar det lukta bränt.

Överhettad växellådsolja kan bero på (1) att det finns för lite växellådsolja, (2) att det är fel viskositet i växellådsoljan eller (3) att det finns smuts i växellådsoljan.

OBS: Det är inte bara dyrt att strunta i eller ignorera dessa tecken - det kan också vara farligt för säkerheten.

3. Ljud hörs från växellådan när bilen står i neutral

Den vanligaste anledningen till man hör oljud från transmission beror på att det inte finns tillräckligt med växellådsolja.

Få offerter på byta växellådsolja och spara pengar.

4. Bilen går ur växel under körning

Bilen ska inte gå ur växel under körning så vida du inte själv lägger ur växeln eller datorn i din bils automatlåda gör det.

Om bilen går ur växel utan anledning bör du köra till en verkstad för att få utfört en felsökning.

5. Kopplingen känns sliten och växellådan ”borstar tänderna”

En mycket sliten koppling gör ofta oljud och det gör också en växellåda med defekta lager. Om du kan höra skrapande och surrande ljud från växellådan eller kopplingen är detta troligen ett starkt tecken på bilen behöver en sväng in på verkstaden.

Byte av växellåda och koppling är ingen billig uppgift, men det är ofta ett billigare alternativ än en reparation eftersom timpriset för verkstäderna varierar. Med Autobutler kan du jämföra offerter från lokala verkstäder. Skapa ett uppdrag så hämtar vi offerter på byte av koppling eller byte av växellåda.

6. Växellådan läcker olja

Det här problemet är lite lättare att identifiera. En växellåda förbrukar inte olja, vilket innebär att om växellådsoljenivån minskar beror det på ett läckage.

Jämför offerter på reparationer, byte eller felsökning av växellådan

7. Varningslampan tänds

Om växellådans varningslampa (ett kugghjul med ett utropstecken eller en annan symbol i mitten) tänds bör det inte ignoreras.

Ta din bil till en verkstad så att din mekaniker kan felsöka den.
Växellådans varningslampa kan börja lysa av olika anledningar och beror inte alltid enbart på växellådan.

8. Du känner vibrationer och hör missljud

Om du hör skärande ljud när du växlar kan det vara ett tecken på att kopplingen är sliten eller behöver justeras. I värsta fall kan ljudet och vibrationerna bero på slitna eller skadade växlar i växellådan.

Att renovera eller byta ut en växellåda kan sluta med en dyr verkstadsräkning. Låt Autobutler hjälpa dig jämföra verkstäder nära dig. Spara pengar* och få 3 års garanti på allt service- och reparationsarbete som förmedlas och utförs via autobutler.se.

9. Du hör ett skrikande, visslande eller surrande ljud från växellådan

Om du hör onormala ljud när du växlar så rekommenderar vi att du låter en bilmekaniker undersöka din bil. Jämför offerter och välj det bästa erbjudandet så hjälper vi dig att boka en tid.

10. Ojämna reaktioner från bilen såsom att trycka ner gaspedalen utan att hastigheten ökar

Om du upptäcker att bilen inte accelererar när du trampar på gaspedalen och varvtalet går upp kan det vara kopplingen som behöver bytas.

Låt Autobutler hjälpa dig få offerter på byte av koppling från lokala kvalitetsverkstäder och undvik dyra överraskningar i framtiden.

Problem med växellåda och koppling

Punkterna ovan är oftast tydliga tecken på att något inte stämmer med växellådan. Ta symptomen på allvar och ta hjälp av en mekaniker för att få det undersökt. Om växellådan visar tecken på fel och detta inte tas på allvar kan det förutom att vara en säkerhetsrisk, sluta med en dyr verkstadsräkning, då växellådan kommer ta ytterligare skada ju längre du fortsätter köra utan att laga felet.

Det finns också flera sätt att ta hand om växellådan på för att undvika dyra reparationer i framtiden. Se här hur din körning kan förlänga växellådans livslängd


Bilägare som jämför priser på byte eller reparation av en växellåda via Autobutler spara 30%* i snitt, vilket motsvarar 5 948 kr*Få offerter och jämför priser på växellåda

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 318 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.