Allt du behöver veta om kylarvätska

21 oktober 2021, 14:18

Att ha koll på kylarvätskan är en viktig del av att äga en bil. Kylarvätskan ser till att bilens motor inte överhettas och att kylsystemet inte fryser på vintern. Men vad är egentligen kylarvätska och hur ser du till att din bil alltid har tillräckligt med kylarvätska?

I det här inlägget kan du läsa allt du behöver veta om kylarvätska. Ta reda på hur du fyller på kylarvätska, vilken kylarvätska du ska välja och vad du ska göra om din bil förbrukar mer kylarvätska än vad den borde.

Vad är kylarvätska - och hur fungerar den?

Kylarvätska är ofta vatten som har blandats med glykol för att sänka fryspunkten. Den ser till att bilens kylsystem inte fryser på vintern. Vätskan innehåller också ett färgämne och olika tillsatser som smörjer motordelarna och minskar risken för rost och korrosion i kylaren.

Kylarvätskan används av bilens kylare för att kyla ner motorn så att den inte överhettas. Kylaren är ett element med en termoventil som registrerar bilens temperatur. När motorn uppnår en viss temperatur skickar kylaren in kylarvätska i motorn för att kyla ner den.

Kylarvätskan går sedan tillbaka till elementet som kyler ner vätskan. Nedkylningen sker bland annat genom den luftgenomströmning som uppstår när bilen är i gång.

Röd eller blå kylarvätska – vad är skillnaden?

Färgämnena som tillsätts i kylarvätskan anger vilken typ av motor som vätskan är avsedd för: gjutjärn eller aluminium. De två motortyperna behöver nämligen olika tillsatser.

Så fyller du på kylarvätska på din bil

När du fyller på kylarvätska på din bil ska du först se till att du blandar kylarvätska och vatten (helst demineraliserat) i blandningsförhållandet 1:1. Det är en bra idé att blanda vätskan i en behållare innan du fyller på den.

Innan du fyller på kylarvätskan måste du se till att bilen har svalnat. Om bilen är varm är kylsystemet under tryck, vilket innebär att behållaren med kylarvätska kan expandera. Därför kan du inte se hur mycket vätska du ska fylla på i behållaren.

Om du öppnar behållaren medan motorn fortfarande är varm riskerar du också att bränna dig när du släpper på trycket. Därför ska du alltid låta bilen svalna innan du fyller på kylarvätska.

När bilen har svalnat följer du de här stegen för att fylla på kylarvätska:

  • Leta rätt på locket med en termometerikon under bilens motorhuv. Om du är osäker på vilket lock det är kan du titta i bilens instruktionsbok.
  • Skruva försiktigt av locket för att sakta släppa på trycket.
  • Leta upp markeringen på behållaren som anger maximal nivå och fyll på med kylarvätska upp till markeringen. Fyll inte på mer än till markeringen eftersom det måste finnas utrymme för tryck i behållaren när bilen värms upp igen.

Vad innebär det om bilen använder mer kylarvätska än normalt?

Om din bil använder mer kylarvätska än den borde kan det bero på en läckande topplockspackning. Om du misstänker att det är problem med bilens topplockspackning bör du åtgärda det så snart som möjligt, då du annars kan få en dyr räkning. Få offerter på reparationer här.

Kom ihåg att byta kylarvätska enligt tillverkarens rekommendationer

De tillsatser som kylarvätskan innehåller bryts med tiden ner. Detta innebär att även om de motverkar rost och korrosion i kylaren kan de med tiden utsätta kylaren för korrosion när ämnena bryts ner.

Därför är det en bra idé att byta kylarvätska en gång om året för att se till att tillsatserna i vätskan fungerar som de ska.

Du kan byta kylarvätskan själv. Vi rekommenderar dock att du överlåter uppgiften till din verkstad. Detta minskar risken för kontaminering: Kylarvätskan får under inga omständigheter hällas ut i avloppet eller på marken.

Be om att få din kylarvätska utbytt vid service

Vid en bilservice kontrolleras förbrukningsmaterial och i samband med det kontrollerar bilmekanikern även kylarvätskan. Om kylarvätskan behöver bytas är bilservicen ett bra tillfälle att göra det.

Med Autobutler kan du jämföra vad servicen kostar hos landets ledande verkstäder. På så sätt kan du spara pengar på din nästa bilservice och få den utförd på just den verkstad som passar dig bäst. Läs våra andra nöjda kunders rekommendationer och använd Autobutler för att spara pengar på bilservice.

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.