Byta av motorolja för bil

Motoroljan är oerhört viktig för din bil

23 september 2014, 07:30

Lyser oljelampan ska olja fyllas på. Ett komplett oljebyte utförs bäst av en bilverkstad.

Nu när kylan börjar närma sig är det viktigt att man har bra olja i sin bil annars kan det skapa problem när motorn inte hinner få upp någon värme, vilket ofta är fallet under korta sträckor. Framförallt om du använder mineralolja, vilket fortfarande används i stor utsträckning, detta för att mineralolja är mycket mer trögflytande gentemot syntetolja. Det rekommenderas därför ofta att man använder syntetolja speciellt under det kalla vinterhalvåret då den oljan klarar sig bättre under de hårda förhållandena.

- Här har du några fler råd om motorolja

Du skall först och främst kolla om du har olja som det krävs av biltillverkaren. Annars försvinner din garanti om det fortfarande finns garanti på bilen. Tillverkarna kräver typiskt oljebyte varje år eller vid varje 1,500, 2,000 eller 3,000 mil – det som nu kommer först. Om du inte överskridit dessa gränser, skall du i varje fall fylla på en halv liter motorolja, om oljelampan lyser. Det skall helst vara en olja i samma kvalitet som det beskrivs i din servicebok, t.ex. 10/40W eller 5/30W longlife olja.

Om du kört länge med samma olja, kan du överväga ett komplett oljebyte med nytt oljefilter. Motorn är den dyrbaraste del av bilen, så varför inte ta väl hand om den? Det kan krävas att en bottenplatta under bilen skall skruvas av, och det kan vara omöjligt att få locket till oljefiltret av och på utan speciella verktyg så vi rekommenderar, att du får gjort det på en verkstad. Då är det samtidigt deras ansvar att rätt olja fylls på. Du kan ju passa på att få kollat bilens ljus och bromsar, så du säkert kan möta det kalla och mörka vinterklimatet.

Allt om motorolja

Få offerter och jämför priser på oljebyte

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.