Varningstriangel och bilproblem

Här är de värsta bilproblemen på vintern

14 december 2019, 09:07

Det finns andra problem än dåliga däck som kan ställa till det för dig på vintern. Autobutlers bilexperter har listat 6 allvarliga fel på bilen som många bilägare inte har koll på.

De flesta bilar anländer till verkstaden när det är dags för service och däckbyte. Men frågar man landets mekaniker om vad man bör ha koll på när det kommer till bilen på vintern, så finns det betydligt mer att tänka på. Här är listan med allvarliga problem som orsakas av vinterns kalla klimat.

1. Oljan tjocknar

Både motorolja och växellådsoljan kan tjockna av kylan om viskositeten inte är rätt anpassad efter vintertemperaturen. Då kommer bilens vitala delar inte kunna smörjas tillräckligt och det i sin tur kan sluta i allvarliga konsekvenser för både motor och växellåda. En modern helsyntetisk olja är ett säkert alternativ under vinterns kalla månader.

2. Fel däcktryck

Bevaka däcktrycket ofta! Däck med fel lufttryck på vinterväglag kan förlänga bromssträckan, vilket kan få förödande effekter om du helt plötsligt måste stanna bilen. Glöm inte att efter den 1 december är det krav på vinterdäck eller likvärdig utrustning om det råder vinterväglag, så har du nyligen bytt till vinterdäck ska du inte glömma att efterdra hjulmuttrarna efter ca fem till 20 mil. Det är något många bilägare bortser från.

3. Kylarvätskan blir för kall

Kylarvätskan i bilen kan frysa av vinterns kalla temperaturer. Det leder till att motorn inte kyls tillräckligt, vilket vidare kan sluta i allvarliga skador på bilen. Det är därför viktigt att kontrollera hur mycket glykol det finns i kylarvätskan, som i de flesta fall ska bestå av 50% vatten och 50% glykol.

4. Rost på bromsar

Rost kanske inte låter som allt i världen men rost som sätter sig på bromsarna eller framförallt bromsrören kan faktiskt bli livsfarligt. För att undvika rost ska du se till att förvara bilen inomhus eller torrt och glöm inte att tvätta bilen regelbundet. Det bästa vore att underredsbehandla bilen hos ett proffs. Rost kan förorsakas av bland annat fukt, salt och grus från vintervägarna.

5. Batteriet dör

Problem med att få igång bilen? Det som kan få bilen att vägra starta på vintern är batteriet. Det kan nämligen dö av kalla temperaturer eftersom dess kapacit kan försvagas med upp till 50 procent. Tar du bara bilen på korta turer, har den stått ute flera dagar eller är batteriet äldre än fem år gammalt, så vore det smart att låta en mekaniker undersöka eller byta batteriet.

6. Bromsarna slutar ta

När det finns frost, is och snö på vägarna är det extra viktigt att kunna få stopp på bilen, vilket är en av bromsarnas viktigaste egenskaper. Fuktigt klimat kan öka risken för att det kommer vatten i bromsvätskan, framförallt på gamla bilar, och vatten i bromssystemet är livsfarligt eftersom det kan göra att bilen inte går att bromsa trots att du trycker pedalen ända ner i golvet.

“Om du får bilen kontrollerade på en verkstad kan du känna dig säker. Men eftersom priset på en enklare kontroll kan skilja sig, är vårt tips att jämför flera olika verkstäder. Se även till att få skriftliga offerter så att priset är tydligt innan verkstaden påbörjar jobbet”, tipsar Jan Sturm, analyschef på Autobutler.

Få offerter från verkstäder nära dig

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 315 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.