Få det bästa priset på AC-service

Få bästa priset på AC-service

29 november 2016, 10:19

En gång var en luftkonditioneringsanläggning förbehållen bilägare som hade råd att köpa bilar i lyxklass. Idag har i stort sett alla nyare bilar en halvautomatisk kylanläggning eller luftkonditioneringsanläggning. En mer avancerad version av en luftkonditioneringsanläggning kallas för klimatanläggning. Den största skillnaden är att man i det senare fallet själv kan ställa in temperaturen i kupén på ett konstant värde. Kraven på underhåll och service är dock desamma för båda typerna av anläggning.

Luftkonditioneringsanläggningen fungerar genom att köldmedium leds in i en kompressor, där trycket är lågt, vilket får vätskan att förångas till gas. Därvid kyls anläggningens flänsar. En fläkt blåser luft över de kylda flänsarna vilket sänker temperaturen på luften som cirkuleras runt i kupén. På så sätt uppnås ett behagligt inomhusklimat oberoende av temperaturen utanför. Samtidigt avlägsnas imma från rutornas insidor vid regnväder samt under kalla morgnar.

Luftkonditionerings- och klimatanläggningen har alltså stort inflytande på inomhusklimatet i bilen. Om du märker att rutorna immar igen invändigt när du startar bilen kan det vara ett tecken på att luftkonditioneringsanläggningen kräver service.

Alla luftkonditionerings- och klimatanläggningar förlorar med tiden köldmedium. Om anläggningen saknar köldmedium, kommer kompressorn att sluta fungera och i vissa fall att skadas. Man räknar i regel med att en anläggning förlorar cirka 10 % köldmedium varje år, och därför bör det inte gå mer än 2 år mellan grundliga servicekontroller. Kör du mycket med bilen rekommenderas service på luftkonditioneringsanläggningen varje vår innan sommarens ankomst.

Hos Autobutler får du tre offerter av vilka du själv väljer det som passar bäst. Vi har undersökt priset för dig på en luftkonditioneringsservice inkl. köldmedium, oljebyte, nytt pollenfilter och rengöring av luftkanalerna baserat på alla A/C uppdrag som skapats via Autobutler.

Bilmärke Jämför och spara* Du sparar i genomsnitt*
Audi 1 455 SEK 58%
BMW 1 384 SEK 58%
Ford 1 420 SEK 58%
Kia 1 396 SEK 57%
Nissan 1 567 SEK 59%
Peugeot 1 460 SEK 58%
Renault 1 530 SEK 58%
Toyota 1 444 SEK 58%
Volkswagen 1 452 SEK 57%
Volvo 1 502 SEK 56%

Innan du väljer verkstad kan det vara en bra idé att jämföra flera offerter från olika verkstäder.

Hos Autobutler får du offerter om service på luftkonditioneringen och du kan jämföra verkstäderna både vad gäller pris samt andra bilägares omdömen. Det är lätt att söka efter din vanliga bilverkstad och låta den vara en av dem som väljs till jobbet. Vi hjälper dig hitta den mest prisvärda verkstaden på ett enkelt och överskådligt sätt.

Vad ingår i servicen på din luftkonditioneringsanläggning?

  1. Byte eller påfyllning av köldmedium. Vätskan som fylls på i anläggningen är inte särskilt billig. Därför är det viktigt att du är uppmärksam på om det angivna priset på service av luftkonditioneringen inkluderar priset på kylvätskan, eller om detta tillkommer därutöver. Det kan vara olika hur verkstäderna anger sitt pris.
  2. Servicen bör också omfatta byte av olja. Oljan fungerar som smörjmedel, så att packningen i kompressorn inte torkar eller slits i onödan.
  3. Anläggningens pollenfilter bör också bytas.
  4. Slutligen bör servicen också omfatta rengöring av luftkanalerna, så att eventuell dålig lukt försvinner.
  5. Torkfiltret, som avlägsnar fukt och smuts från det cirkulerande köldmediet, kan inte kontrolleras men bör bytas varje gång andra delar av systemet byts ut.

Undvik bakterier i luftkonditioneringsanläggningen.

Luftkonditioneringsanläggningenser som sagt till att luften i bilen är sval om sommaren. Under nedkylningsprocessen bildas det emellertid också värme. Eftersom den kalla luften inte kan innehålla lika mycket fukt som den varma, bildas det kondens på utsidan av AC-anläggningens rör, särskilt när bilen står stilla i sommarvärmen och alla rör är kalla. Kondensvattnet ska helst ledas bort, så att inte bakterier och andra mikroorganismer slår sig ned och i slutändan ger en unken och obehaglig lukt i kupén. I värsta fall kan detta leda till luftvägsbesvär, ögonirritation, trötthet och huvudvärk.

Har du besvär med obehaglig lukt från luftkonditioneringsanläggningen kan du köpa ett särskilt rengöringsmedel som placeras i den varma bilen med motorn igång. Återcirkuleringen ska däremot stängas av. Fläkten ställs i läge 3 eller 4. Stäng dörrarna och låt rengöringsprocessen pågå i åtminstone 15 minuter.

OBS: Av säkerhetsskäl rekommenderas att endast verkstäder utför denna procedur. Du kan enkelt få tre offerter om service på din luftkonditioneringsanläggning på Autobutler.

Använd luftkonditioneringen – även på vintern

Många tror felaktigt att luftkonditionering är något som bara ska användas på sommaren. Dock är det en riktigt dålig idé att stänga av luftkonditioneringsanläggningen hela vintern.

När anläggningen inte är igång blir nämligen smörjmedlet stående, och det gör att det finns risk för att packningarna i systemet blir torra och otäta. Om du däremot använder anläggningen på vintern, ser du till att få ett behagligt och torrt inomhusklimat i bilen. även om du har värmen på

Felsökning på AC-anläggningen – vad är felet?

En dåligt underhållen anläggning är inte effektiv. Anläggningen blir mindre effektiv och börjar slitas ut. Om din luftkonditioneringsanläggning inte kyler trots att den är påslagen, är det något som är fel. Du bör genast kontakta din lokala verkstad, som genom att koppla in en AC-maskin snabbt kan konstatera om något är på tok.

Goda råd

För att minska risken för bakterier är det en god idé att stänga av luftkonditioneringsanläggningen cirka 10–15 minuter innan du stannar bilen. Det gäller särskilt varma sommardagar då klimatanläggningen får jobba mycket. Om du stänger av luftkonditioneringsanläggningen i tid kommer värmen att torka anläggningens rör så att det inte uppstår kondens.

Frågor och svar

”Luftkonditioneringsanläggningen i min bil kyler inte längre lika effektivt som tidigare. Hjälper det med en rengöring?”

– Nej, mest sannolikt beror det på att din AC-anläggning saknar köldmedium. Kontakta din verkstad för att få det undersökt.

”Kan jag själv fylla på köldmedium i bilens AC-anläggning?”

– Nej, köldmediet i bilens luftkonditioneringsanläggning är en speciell gas som det krävs specialutbildning för att kunna hantera. Du bör därför kontakta din verkstad, som först gör en felsökning och sedan fyller på köldmedium om så behövs.

Få offerter och jämför priser på aircondition

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.