Bränslepump med etanol E85

Vad hände med bioetanol E85?

21 juli 2020, 16:50

Mellan år 2008 och 2010 var praktiskt taget 25% av alla såld bilar i Sverige etanolbilar. Men de senaste åren har etanolbilarna minskat i popularitet och år 2019 var bara 4,1% av personbilarna i trafik etanolbilar, enligt Trafa.

Så vad hände med det som tidigare kallades det nya miljöbränslet som idag både är billigare och mer miljövänligt än vanlig bensin?

Vad är E85?

E85 slog igenom i Sverige 2008-2010. Bränslet består av 85% alkohol (som produceras genom främst rester från tillverkning av rörsocker och spannmål eller genom rödbetor, vete eller majs) och 15% bensin. Under vintertid innehåller dock E85 cirka 75% etanol istället för 85%. Detta beror på att etanolbilar eller FFV-bilar (Flexible Fuel Vehicles) som kan köra på E85, ska gå att starta utan motorvärmare vid kyla, vilket kräver mer inblandning av bensin.

De flesta moderna bensinbilar kan hantera upp till 10% inblandning av etanol, medan en så kallad etanolbil, eller FFV som använder E85, kan hantera 85% etanol.

På många sätt är E85 ett mer miljövänligt bränsle eftersom utsläppen av fossil koldioxid från E85 är mellan 60 och 80 procent lägre än från bensin.

E85:s utveckling

I Sverige kan man tanka med E85 på cirka hälften av landets bensinstationer, enligt nyheter från Svt. Men trots det är bara cirka 4% av bilarna i trafik etanolbilar. Det beror på många komplexa faktorer men framförallt var det nya lagar som under en period gjorde etanolen dyrare, ifrågasättande kring den faktiska miljönyttan och skräck för motorproblem som under de senaste 10 åren gjorde E85 mindre populärt.

Men i till exempel Frankrike har trenden tagit en annan riktning. Där ökade försäljningen av E85 med 55%, enligt franska nyhetsförmedlaren RTL. Även om E85 för närvarande bara utgör 1,7% av bränslekonsumtionen i Frankrike verkar framtiden för bränslet se mer ljus ut. I både Finland och Frankrike får den som konverterar sin bil till bioetanol bidrag.

Fördelar med etanol
Som tidigare nämnt är E85 bättre för klimatet än vanlig bensin. På Energimyndigheten sa man att utsläppen av klimatgaser för E85 var hälften så mycket 2011, jämfört med om ren bensin hade använts.

E85 är idag även billigare än både diesel och bensin per liter. Idag kostar E85 hos en av Sveriges största drivmedelsföretag runt 11,89 kr kr/l jämfört med bensin som ligger på 14,13 kr/l och diesel på 14,58 kr/l.

Nackdelar med etanol
Etanol i sig innehåller mindre energi än jämförlig mängd bensin. Därför kan en etanolbil dra ungefär 25 procent mer bränsle för varje körd kilometer.

Det finns även äldre bilar som kan få mer skador på motorn då etanol inte smörjer lika bra som bensin. Därför rekommenderar vi att man ofta byter olja och oljefilter om man kör på mer etanol. Idag innehåller bränslet dock inte längre samma sulfatnivåer som tidigare var skadliga för motorn.

Framtiden för etanol

2019 gick biltillverkaren Ford ut med nyheten om att de skulle återinföra E85-bilar på den svenska marknaden. I samband med det gjorde man även undersökning för att se hur svenskarna förhöll sig till etanol som drivmedel. Vart fjärde person hade en negativ inställning till E85:

Cirka 55 procent svarade ja på antingen att E85 är skadligt för motorn – eller att det är dyrare att köra på E85 än på bensin.

Det visar att många i Sverige inte har en positivt bild av E85. Som tidigare nämnt är E85 idag billigare per liter än bensin och sägs heller inte vara lika skadligt för motorn som för 10 år sedan.

I Sverige har man som mål att till 2030 sänka utsläppen från bilflottan från dagens nivå på 10 miljoner ton koldioxid till cirka 3,6 miljoner ton koldioxid. Men huruvida E85 kommer vara med och påverka 2030-målet, återstår att se.

Konvertering till etanol

Att konvertera sin bensinbil till att kunna köra på E85 tar bara ett par timmar på verkstaden. Idag kostar det cirka 10 000 kronor, men Miljöpartiet har kommit fram med förslag om att ge bidrag till de bilägare som får en konvertering till etanol utförd hos en verkstad.

Vill du veta om du kan konvertera din bil till etanoldrift? Eller är det något annat som behövs göras på din bil?

Få offerter från verkstäder nära dig

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.