Vad är en kolv?

15 september 2015, 13:43

Kolven är en väsentlig del av förbränningsmotorn som omvandlar bränsle till energi och driver bilen framåt.

Det är en rörlig komponent som används för att överföra kraften från gasen som expanderar i cylindrarna till vevaxeln som får hjulen att snurra. Linjära rörelser omvandlas i cylindrarna till cirkulära rörelser som får hjulen att driva bilen framåt.

Förbränningsmotor

Förbränningsmotorn får sin energi genom att bränna bensin eller diesel. De gaser som framställs genom förbränning av bränsle vid höga temperaturer används för att driva kolvarna och därefter överföra energi som får hjulen att snurra.

Kolven är huvudsakligen en tjock metallplatta som komprimerar gasen inuti cylindrarna.

Plattan har samma diameter som bredden av cylindrarna så att ingen luft eller bränsle läcker ut.

Den fullbordar en cykel som inleds vid toppen av cylindern där en ventil öppnas som fyller cylindern med luft och bränsle.

Kolven tvingas sedan nedåt för att komprimera blandningen av luft och bränsle. Det är viktigt att komprimera blandningen innan den antänds eftersom detta ger explosionen en större effekt och använder bränslet mer effektivt.

Tändstiftet skapar sedan en gnista som antänder bränslet och orsakar en explosion. Kraften från explosionen förflyttar kolven och avgasventilen öppnas för att låta det brända bränslet och ångor lämna cylindern.

När kolven rör sig upp och ner så rör sig även vevstaken upp och ner. Botten av vevstaken är inte i ett fast läge vilket gör det möjligt för den att röra sig i en cirkulär rörelse, i stället för en linjär. Denna rörelse används för att vrida hjulen.

Precision och rå energi

Det är därför lätt att se hur kolven är absolut nödvändig. Utan kolven skulle det inte finnas något sätt att förvandla den råa energin i bensin och diesel till en kraft som drar bilen framåt.

Allt om motorn

Få offerter från verkstäder nära dig

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 299 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.