Guide för begagnade bilar

21 oktober 2021, 14:29

Det kan finnas många fördelar med att investera i en begagnad bil i stället för en ny. Det finns pengar att spara på begagnatmarknaden och många unika begagnade bilar att välja bland. Om du funderar på att köpa en begagnad bil från en privatperson finns det dock några saker du måste vara medveten om.

I det här inlägget hjälper vi dig en bit på vägen med en guide för hur du köper en begagnad bil. Du kan läsa om några av de många fördelarna med att köpa begagnat. Du får också en översikt över vad du behöver veta innan du avslutar affären.

Fördelar med att köpa en begagnad bil

Det finns pengar att spara genom att köpa bilen begagnad

Den kanske största fördelen med att köpa en begagnad bil är att du kan spara mycket pengar. Priset på en begagnad bil är alltid förhandlingsbart – oavsett om du köper den från en privat säljare eller en återförsäljare.

Genom att spara pengar på bilköpet har du till exempel råd med en större bil med mycket mer komfort. Att investera i en begagnad bil ger dig därför större chans att köpa exakt den bil du drömt om. Om du är intresserad av att se vilka alternativ du har kan du hitta begagnade bilar till salu genom att följa länken.

Extrautrustning kostar sällan mer när du köper en begagnad bil

Alla begagnade bilar är unika, vilket innebär att de ofta har många extrafunktioner installerade. En stor fördel med att köpa en begagnad bil är därför att du sällan behöver betala mer för en begagnad bil även om den har en massa dyr extrautrustning. I allmänhet ökar priset inte nämnvärt även om den har utrustning som dragkrok, inbyggd GPS, skinnsäten eller liknande. Det beror på att en begagnad bil nästan alltid enbart prissätts utifrån motor, modell, körsträcka och ålder.

Funderar du på att installera extrautrustning i din bil? Få offerter på installation av extrautrustning här.

En begagnad bil gör dig mindre känslig och den kan snabbt säljas igen

Det kan vara riktigt skönt att ha en bil som man inte ständigt är nervös för att köra runt med. När man har en fabriksny bil är det ju naturligt att man oroar sig för minsta lilla skråma. Med en begagnad bil slipper du ofta denna typ av bekymmer helt och hållet eftersom den sannolikt redan har en del slitage.

Dessutom kan en begagnad bil, till skillnad från en ny bil, säljas snabbt och utan större förlust om du av någon anledning tröttnar på den. Om du köper en ny bil sjunker värdet dock så fort du börjar använda den.

En begagnad bil behöver inte vara dyr i drift

Med en begagnad bil kan det naturligtvis uppstå oförutsedda kostnader för reparationer som en ny bil inte skulle behöva. Reparationer behöver dock inte ta andan ur dig. Det handlar bara om att hitta rätt offert – och Autobutler kan hjälpa dig.

Med Autobutler kan du enkelt jämföra offerter och spara pengar på ditt verkstadsbesök . Du kan enkelt jämföra priser och betyg och välja den bästa verkstaden till rätt pris. På så sätt kan du spara pengar på allt från däckbyte till service – så att du tryggt kan välja en begagnad bil utan att behöva oroa dig för att den är för dyr att köra.

Vad du ska tänka på när du köper en begagnad bil av en privatperson

Det finns många fördelar med att köpa en begagnad bil. Du har vanligtvis ingen ångerrätt vid ett bilköp, så det är viktigt att du fattar rätt beslut när du väljer bil. Nedan följer en guide till vad du bör vara medveten om innan du ingår affären:

Kontrollera säljarens ID innan du köper bilen

Innan du köper en begagnad bil måste du kontrollera att säljaren verkligen äger bilen. För att kontrollera detta kan du be säljaren visa dig bilens registreringsbevis. På så sätt kan du också kontrollera om bilens data stämmer överens med vad säljaren har skrivit i annonsen.

Kontrollera om det finns någon restskuld på bilen

Om du köper din begagnade bil av en återförsäljare är sannolikheten för en restskuld mycket liten. Om du väljer att köpa en begagnad bil av en privatperson är det viktigt att kontrollera om det finns några pantbrev eller restskulder på bilen. Om du köper en bil som är belånad av en bank tar du över restskulden, vilket innebär att banken kan kräva pengar av dig.

På webbplatser som trafikverket kan du söka upp bilens registreringsnummer och se om det finns några utestående skulder.

Gå igenom bilens besiktningsprotokoll

Om den begagnade bilen du vill köpa är mer än fyra år gammal rekommenderar vi att du kontrollerar bilens besiktningsprotokoll innan du skriver under köpeavtalet.

Betalning och registrering av ägarbyte

När du och säljaren har kommit överens om priset för bilen måste säljaren skriva ned allt ni har kommit överens om i köpeavtalet. Du behöver aldrig betala för den begagnade bilen i förväg utan betalar den slutgiltigt först när säljaren har skrivit över den på dig.

Både betalning och registrering av ägarbyte kan enkelt ordnas med säljaren. Betalningen kan göras via en direktöverföring i din internetbank som kan nås via bankens app eller en bärbar dator.

För att registrera ägarbytet måste du och säljaren göra detta genom transportstyrelsen, antingen direkt online eller via ett dokument som kan fås av trafikverket. Mer information om detta finns på transportstyrelsens hemsida.

När bilen är betald och ägarbytet registrerat är den din och ditt nya registreringsbevis kommer med posten inom 10 dagar.

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 281 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.